Sinds UNESCO in 1972 is begonnen met het uitroepen van natuurlijke en culturele wereldwonderen als Werelderfgoedlocaties is de lijst aanzienlijk gegroeid. Momenteel staan er 1121 locaties op de lijst in 167 landen. Toeristen die Midden-Amerika bezoeken hebben ook volop keuze aangezien de regio momenteel 19 Unesco monumenten telt, variërend van koloniale stadscentra, natuurlijke wonderen tot archeologische juweeltjes. Stadsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Antiqua in Guatemala, de historische wijk Panama Viejo in Panama of het koloniale stadscentrum van Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Indien je meer interesse hebt in de natuurschatten, breng dan een bezoek aan rif van Belize met zijn verbluffende mariene habitat of verken het Rio Plátano Bio Reserve in Honduras. Onder de archeologische Unesco hoogtepunten vallen onder meer Tikal en Antiqua in Guatemala, Joya de Cerén in El Salvador en de ruines van Copán in Honduras.
Klik hier voor een volledige lijst van UNESCO-sites in Midden-Amerika.
Guatemala
Tikal en Antiqua (beide in 1979 opgenomen) zijn misschien wel de meest bekende UNESCO locaties in Centraal-Amerika, en terecht: de verbazingwekkende tempelruïnes van de oude Maya-stad Tikal zijn een must-see in het reisprogramma van iedere toerist, alsmede de prachtige koloniale stad Antigua waarvan de meeste gebouwen dateren uit de 17e en 18e eeuw. De oude Maya-site Quirigua bij het Izabalmeer wordt minder bezocht, maar heeft enkele van de best bewaarde rechtopstaande zuilen en zogenaamde zoomorfen - goden in dierlijke vorm.
Panama
Naast Panama Viejo (opgenomen in 1997) - de eerste Europese nederzetting die in Amerika is gebouwd – zijn er nog drie andere Unesco locaties: het Darien National Park van zo'n 6000 km2 is het meer dan waard om te ontdekken waaronder de zandstranden, rotsachtige kusten, mangroven, moerassen en hooggelegen tropische bossen met bijzondere dieren in het wild. De militaire versterking van Portobello-San Lorenzo en het Coiba National Park maken de UNESCO-lijst van Panama compleet.
Costa Rica
De vier nationale parken die deel uitmaken van het Guanacaste Conservation Area in het noordwesten van Costa Rica staan bekend om hun rijke natuurlijke schoonheid en werden in 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het tropische woud heeft een verbazingwekkende diversiteit aan zeldzame dieren- en plantensoorten. Andere UNESCO-sites zijn het Cocos eiland, de ronde stenen bollen van de Diquis en het Talamanca Range Reserve in het La Amistad National Park.
Belize
Het Belize Barrier Reef Reserve rif werd in 1996 opgenomen in de Unesco lijst is een van 's werelds meest bijzondere ecosystemen - het is een van de beste duikplekken ter wereld met meer dan 500 vissoorten en met een lengte van 260 km het langste rif op het noordelijk halfrond, en het op één na grootste in de wereld na het Great Barrier Reef in Australië.
El Salvador
Om het erfgoed van een Maya-boerendorp voor toekomstige generaties in stand te houden, besloot UNESCO in 1993 om de archeologische vindplaats Joya de Ceren op te nemen. Het boerendorp werd opgericht in 1200 voor Christus en vanwege de vele vulkaanuitbarstingen zijn de bouwconstructies - op dit moment zo'n 70, maar ze zijn nog steeds aan het graven - en kunstvoorwerpen zijn nog steeds in een uitstekende staat.
Nicaragua
Nicaragua heeft twee UNESCO-sites: een daarvan is de kathedraal van León in de stad León, gebouwd tussen 1747 en 1814 - een van de meest indrukwekkende monumenten van het land, die barokke en neoclassicistische stijlen met elkaar combineert.
Gelegen nabij de stad Puerto Momotombo bevindt zich het tweede UNESCO-monument: de ruïnes van León Viejo, een uitzonderlijke getuigenis van de eerste Europese nederzettingen die hier in 1524 zijn gesticht. De ruïnes bestaan uit 17 koloniale bouwwerken.
Honduras
Het nationaal park Río Plátano Biosphere Reserve in de noordelijke regio Mosquita in Honduras staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er leven honderden diersoorten en verschillende inheemse stammen die hun traditionele woongemeenschappen in stand houden. De tweede UNESCO-site zijn de uitzonderlijke Maya-ruïnes van Copan, een van de meest bijzondere Maya steden met prachtige pleinen, sculpturen, altaren, stèles, tempels en meer.
Reacties