Paradijselijk ongerepte natuur op steile vulkanisch gevormde hellingen. Eindeloze stranden, beschutte baaien, één vlak eiland en een laid-back sfeer. We hebben het over de British Virgin Islands. Nico de Boer voer per zeilboot tussen de diverse eilanden door, want zo hoort dat op de BVI.
Door Nico de Boer
The British Virgin Islands zijn onderdeel van de Grote Antillen, die een string vormen van meer dan veertig eilanden. Ze symboliseren de grens tussen de Caribische Zee in het noorden en de Atlantische Oceaan in het zuiden. Op het vlakke koraaleiland Anegada na, zijn alle BVI's een creatie van vulkanisch materiaal. Zeventig tot honderd miljoen jaar geleden werden ze steil omhoog uit de zee geperst. Ten tijde van de ijstijd, toen het zeeniveau zo'n 100 meter lager lag, waren deze eilanden verbonden met Puerto Rico en de U.S. Virgin Islands. Vandaag de dag torenen ze als bergketens boven de oceaan uit.
Moordlustig
Het waren de Ciboney-indianen die al in het Stenen Tijdperk met hun kano's vanuit Amerika hiernaartoe kwamen en zich settelden. Niet veel later werden ze gevolgd door de vredelievende Arawak-indianen die overstaken vanuit de Kleine Antillen en Venezuela. Rond 1400 arriveerden de Carib-indianen vanuit Zuid-Amerika. Dit moordlustige volkje verdreef de Ciboney en Arawaks noordwaarts, waardoor die na de ‘ontdekking’ door Christoffel Columbus in 1943 ten prooi vielen aan de Spaanse slavernij.
Piraten
Columbus bereikte de eilandengroep op zijn tweede reis naar de Nieuwe Wereld. In de jaren daarop settelden de Spanjaarden zich overal in het gebied, zodat ze met hun grote schepen de rijkdommen die ze in Zuid- en Centraal- Amerika hadden buitgemaakt, naar Spanje konden vervoeren. Het trok logischerwijs ook bad guys aan oftewel piraten. Figuren als Henry Morgan, Sir John Hawkins en Blackbeard werden legendarisch door hun trucs om de galjoenen op de riffen te laten lopen of onverwachte aanvallen uit te voeren vanuit de voor de Virgin Islands kenmerkende beschutte en verborgen baaien.
Ongereptheid
In 1672 was het kolonel William Stapleton die een groep Nederlandse kolonisten van Tortola en Virgin Gorda verjoeg en de eilanden Brits maakte. In 1966 verwierven de eilanden zelfbestuur binnen het Britse koninkrijk. Het politiek stabiele klimaat, de ideale weersomstandigheden, de perfecte zeilmogelijkheden door het ingesloten water tussen de vele eilanden en de natuurlijke schoonheid, maken de Maagdeneilanden tegenwoordig bijzonder aantrekkelijk.
Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen #2, nu verkrijgbaar in de winkel.
Reacties