9858035652?profile=original

In centraal Noorwegen ligt het Dovrefjell-Sunndalsfjella plateau, waarvan Dovre National Park een onderdeel is. Hier waan je je bijna in een ver verleden, waarin wilde muskusossen en rendieren nog over de vlaktes zwerven. Het park is bij uitstek geschikt voor de sportieve wandelaar of fietser. De vele meren en rivieren zijn een open uitnodiging voor vissers. Wees niet bang voor lage temperaturen, want delen van het park liggen boven permafrost.

Dovre National Park ligt tussen Oslo en Trondheim op zo'n 1500 km van Utrecht. Het landschap bestaat uit verschillende plateaus, waarvan de hoogste pieken tot 1700 meter gaan. Vanaf die punten heb je niet alleen een geweldig uitzicht over het park zelf, maar ook op de toppen van aangrenzende parken. Bijkomend voordeel van de hoogte: geen bomen die het uitzicht belemmeren!

Geschiedenis
Ondanks dat het park pas officieel sinds 2003 bestaat, heeft het gebied zelf het nodige meegemaakt. Compleet bedekt met ijs tot ver in de laatste ijstijd maakt plaats voor menselijke sporen door jagers/verzamelaars. Zo vind je in het park halfronde stenen muurtjes waarachter een jager zich kon verschuilen tijdens de jacht op rendieren. Verhalen over de meer moderne geschiedenis vertellen dat de Viking Harald Fijnhaar (850-933) en zijn leger door het National Park zijn getrokken.

9858040499?profile=original

Het landschap van het park wordt gedomineerd door kale vlaktes en hoogtes, onderbroken door meren en rivieren. Maar saai is het niet te noemen! Er komen verschillende zeldzame planten voor zoals de Scandinavische sleutelbloem en de Dovre klaproos. Toch zijn de grootste bezienswaardigheden afkomstig uit het dierenrijk.

Muskusos
Grootste bezienswaardigheid moet letterlijk genomen worden wanneer je zoekt naar de honderden kilo's wegende muskusossen die hier sinds 1930 opnieuw in het wild leven. Met hun prehistorische uiterlijk en vervaarlijk uitziende hoorns is het advies zeker 200 meter afstand te houden. Neem dus vooral een verrekijker mee!

9858035862?profile=original

De muskusos is niet het enige imposante dier dat je pad kan kruisen. Het National Park is nog de enige overgebleven plek in Europa waar rendieren in het wild overleven. Omdat deze dieren niet afstammen van gedomesticeerde soortgenoten zijn ze buitengewoon schuw. Ze kunnen je al vanaf een kilometer verderop ruiken! Ook hiervoor komt die meegenomen verrekijker van pas.

Naast bovengenoemde Noorse reuzen, leven er in Dovre National Park ook poolvossen, edelherten en veelvraten. Het loont ook naar boven te kijken om de jagende steenarend of giervalk te spotten.

Biking & hiking
Zoals het Pieterpad in Nederland, loopt er in Noorwegen de pelgrimsroute Gudbrandsdalen van Oslo naar Trondheim. Deze route komt door het Dovre National Park, waar je dus een deel van deze gemarkeerde route kunt lopen. Maar ook buiten de pelgrimsroute zijn er genoeg wandelroutes te volgen, met of zonder gids. Om het echte wilde Noorwegen te ervaren ga je van de gebaande paden af. Bewegwijzering is voor amateurs!

9858036853?profile=original

Als je meer van het park wil zien dan lopend haalbaar is, pak je als echte Nederlander natuurlijk de fiets! Rondom het park zijn er verschillende plekken waar een fiets gehuurd kan worden. Een beetje ervaring en uithoudingsvermogen komen wel van pas, want je moet rekening houden met behoorlijke hoogteverschillen.

9858038058?profile=original

Lees het hele artikel in onze uitgave 'De mooiste nationale parken van Noorwegen'. Naast Dovre vind je ook informatie over Jotunheimen NP, Reinheimen NP en nog veel meer. Bestellen kan hier >>

Nationaal park Dovre vind je hier:

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE