12164117499?profile=original

De naam van het Mexicaanse Yucatán doet je vast niet meteen denken aan roze meren of aan flamingo's in paringsdans. Nieuwsgierig? Wij nemen je graag mee naar de roze gekleurde zoutmeren van Las Coloradas en het observeren van vele honderden flamingo's in hun eigen habitat. En ook in de nabijgelegen staat Quin­tana Roo bezoeken we een aantal spannende natuurgebieden. De meesten van ons zullen bij de staat Yucatán vooral denken aan onmisbare archeologische plekken zoals de Maya-ruïnes van Chichen Itza, Uxmal en Mayapan, en de vele hagelwitte zandstranden die de staat rijk is. Yucatán is samen met buurstaat Quintana Roo dé toeristische bestemming van Mexico voor degenen die op zoek zijn naar zon, zee, strand en Maya-cultuur. Maar zelfs als rust, natuur en onvergetelijke zonsondergangen meer jouw ding zijn, is dit deel van Mexico zeker de moeite waard. Wij gaan op zoek naar enkele van die bijzondere en nog redelijk ongerepte plekken.

Flirtende flamingo’s
In het biosfeerreservaat van Ria Celestún kun je tussen december en april grote groepen overwinterende Caraïbische roze flamingo's van dichtbij spotten. Vanuit de stad Mérida rijden we met privévervoer in ongeveer anderhalf uur naar het kustdorp Celestún. Vlakbij de brug naar het meer kun je een boot inclusief gids/bootsman huren. Je kunt kiezen tussen een tour van iets meer dan een uur of een uitgebreidere trip van twee uur. Vroeg in de ochtend is het nog heerlijk rustig op het water en geniet je extra van het mooie uitzicht. In het omringende moerasgebied worden we verrast door het gezang van vele vogelsoorten. Sommige van deze gevederde vrienden laten zich ook goed zien en kunnen gefotografeerd worden. Na een klein half uurtje op het meer is daar opeens de plek waar we voor gekomen zijn: El Tambor, de flamingo-rustplaats waar honderden prachtig roze-oranje getinte vogels flaneren. Net als enkele andere toeristenboten blijven we op gepaste afstand om deze vogels niet te storen in hun broed- en paringsgedrag. Je ziet in de verte mannetjes onophoudelijk flirten en baltsen om een toekomstige partner te imponeren. Ze doen dit door hun nek uit te steken en hun vleugels uit te vouwen. Een bijzonder gezicht! Kleur blijkt een belangrijke rol te spelen in het sociale leven van de flamingo's. Zowel mannetjes als vrouwtjes kiezen een broedpartner uit op basis van een zo uitbundig mogelijke roze en oranje kleur. Flamingo's hebben deze speciale kleur omdat ze roze plankton en garnalen uit het water eten, wat hun vleugels roze kleurt.

De roze en gele zoutmeren
Het kleine vissersdorpje Las Coloradas maakt deel uit van het Rio Lagartos Biosphere Reserve, het grootste moerasgebied van Yucatán. In dit gebied van meer dan 150.000 hectare leven flamingo’s, krokodillen, zeeschildpadden, jaguars en zeevogels. Dit beschermde gebied, gelegen op de grens tussen de staten Quintana Roo en Yucatan, wordt beschouwd als een van de ecologisch meest waardevolle duurzame kustgebieden. We maken de trip naar Las Coloradas vanuit Valladolid, waar we de dag ervoor zijn gearriveerd. Vanuit deze stad is het de kortste route naar de 'pink lakes', die je in ongeveer twee uur met eigen vervoer bereikt. Het hele gebied rondom Las Coloradas is prachtig, maar de roze zoutmeren vormen toch wel het absolute hoogtepunt. Hier is het rijk aan roze algen, garnalen en plankton, wat zorgt voor de bijzondere roze en gele kleuren. Vanaf de uitkijktoren op het terrein krijg je het mooiste en meest complete uitzicht op de meren. De mooie roze en geel gekleurde meren zijn een lust voor het oog, vooral wanneer de felle zon het water met een extra intense kleur doordrenkt. Een speciale tip: bezoek de meren vooral midden op de dag. De zon staat tussen 12:00 uur en 14:00 uur hoog aan de hemel, en dan zie je de kleuren het beste. Al met al is het een onvergetelijk schouwspel dat je niet snel zult vergeten.

Mangroven en krokodillen
In het dorp Rio Lagartos bieden kleine touroperators en lokale vissers tours van twee tot drie uur aan langs de riviermonding. De desbetreffende gids neemt je dan mee op een boottocht door het reservaat en gaat tijdens het varen op zoek naar vogels en reptielen. Voordat de tour echt begint, observeren we tijdens het ontbijt in het dorpje hoe af en aan vliegende kolibries op de feeders van het restaurant afkomen. Ook genieten we erg van het uitzicht over de rivier, waar pelikanen en aalscholvers hun ochtendmaaltijd nuttigen. Onze boottocht gaat dwars over de lagune en vaart ook door de smallere mangrovekanalen. Tijdens de trip zien we, met dank aan onze gedreven gids Saul Monforte, verschillende vogelsoorten: van reigersoorten, ibissen, visarenden, lepelaars, pelikanen tot groene ijsvogels. Ook qua reptielen hebben we geluk met verschillende bultkrokodillen en indrukwekkende leguanen. Wanneer de rivier langzaam breder wordt, komen we bij een stukje water uit waar lepelaars en flamingo's zitten. Na het spotten van deze dieren kunnen we op een strandje onderweg een traditionele 'Baño Maya', oftewel een bad in Maya-stijl, nemen. Je smeert je dan van top tot teen in met heilzame, zoutrijke klei. Na het intrekken en opdrogen, schrob je grondig de klei van je lichaam om tenslotte het ritueel af te maken met een verkwikkende duik in de rivier.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE