Legendarische oceaanschepen in Saint-Nazaire, het zeeleven in Rochefort en een reis naar een andere wereld: aan de Franse Atlantische kust kijken gezinnen verder dan hun eigen achtertuin. Hoe voelt het om een oceaanstomer te sturen? Hebben zeilers wel eens hoogtevrees als ze de zeilen hijsen? Wat is eigenlijk polsstokspringen? En hoe is het om te werken in een vuurtoren die midden in de Atlantische Oceaan staat? De Franse Atlantische kust tussen de steden La Baule en Hendaye heeft niet alleen de mooiste stranden, maar geeft ook antwoord op grote vragen van kleine avonturiers.
Zet koers naar Saint-Nazaire
Ooit werden hier onderzeeërs gebouwd en begonnen oceaanschepen met klinkende namen als "Normandië" en "Ile de France" aan hun oversteek van de Atlantische Oceaan. Alleen al de aanblik van het 300 meter lange en 130 meter brede gebouw - een stalen, betonnen en granieten constructie - aan de monding van de Loire is indrukwekkend. Binnenin bevindt zich het Escal'Atlantic Maritime Museum; de enige manier voor bezoekers om het universum van de legendarische oceaanschepen te betreden is via een loopplank. In meer dan 20 tentoonstellingszalen worden kleine ontdekkingsreizigers geconfronteerd met grote uitdagingen: hoe het schip veilig over de Atlantische Oceaan te brengen, om wereldkaarten te bestuderen of hun eigen vloot samen te stellen.
Ahoy in Rochefort
De driemaster "Hermione" – het grootste zeilschip dat ooit in Frankrijk gebouwd is – ligt voor anker in de haven van Rochefort. In 1790 voer de Marquis de la Fayette met het oorspronkelijke schip de Atlantische Oceaan over om zich aan te sluiten bij de kolonisten in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In 2015 is de replica, bestaande uit 400.000 houten delen, onder leiding van Yann Cariou naar de oostkust van de Verenigde Staten gevaren. Wie geen hoogtevrees heeft en het avontuur zoekt, kan zich onderdompelen in het leven van de matrozen en bemanningsleden tijdens een klimparcours langs zeilen, masten en tuigage.
Tijdreizen op de Atlantische Oceaan
Terug naar het verleden: 150 jaar in tien minuten - een reis door de tijd zoals die alleen in het zuidwesten van Frankrijk bestaat. Het avontuur begint al bij aankomst waar een eeuwenoude locomotief het station van Sabres verbindt met het museumdorp "Marquèze". In het midden van het grootste aaneengesloten bos van West-Europa - het Forêt des Landes - komt de 19e eeuw weer tot leven, met al zijn gewoontes en de manier van leven die toen heel gewoon was. Hier vind je traditionele vakwerkhuizen en boerderijen, wordt er volgens traditionele methoden hars gewonnen uit pijnbomen, zeep geproduceerd, vee gehouden en oorspronkelijk brood gebakken.
V.l.n.r.: © Florian Peroud; D. Remazeilles; PTR
Hoogheid van de zee
Majestueus rijst de vuurtoren van Cordouan op uit de Atlantische Oceaan en aan zijn koninklijke pracht en praal dankt het de bijnaam "Versailles van de zee". Het 68 meter hoge monument, dat sinds 1611 in gebruik is, staat op de nominatie voor opname in de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. De 301 treden naar het platform van 's werelds oudste nog in werking zijnde vuurtoren kunnen door families het beste beklommen worden samen met een unieke gids; de Cordouan vuurtoren is de enige vuurtoren in zee die nog een wachter heeft. Vanwege zijn ligging aan de monding van de Gironde en afhankelijk van het tij kan de vuurtoren bereikt worden per boot.
Pieken op de rails
Sinds 1924 kronkelt een tandradbaan zich een baan omhoog op de berg La Rhune in Frans Baskenland. De reis van het station in Sare naar de 905 meter hoge top is een belevenis op zich, want hoewel de trein intussen gerestaureerd is, ademt hij nog steeds dezelfde sfeer van toen. Pure nostalgie! Op de top komen jong en oud aan hun trekken: het ene deel van de familie geniet van het 360-graden panoramisch uitzicht terwijl het andere zich vermaakt met een ontdekking van het daar aanwezige dierenrijk. Pottok-pony's - een typisch Baskisch ponyras - leven hier in het wild naast de inheemse Manech-schapen en vale gieren.
Bijzondere inzichten
Kanalen, rietweiden en de voor Frankrijk unieke polders - gebieden die de bewoners en hun omgeving beschermen tegen overstromingen - kenmerken het beeld van het moeras- en heidelandschap "Marais Breton". Het ecomuseum "Le Daviaud" weerspiegelt de identiteit van zijn inwoners. Het toont op indrukwekkende wijze de uitdagingen van het leven in deze door water gedomineerde gebieden, hoe het leven in de traditionele huizen (“Bourrinne”) werd geleefd, hoe de bewoners op eenvoudige wijze leefden tussen boerderijdieren en zelfvoorziening en dat het polsstokhoogspringen – bij ons in Friesland bekend als fierljeppen - de enige manier was om zich te verplaatsen.
Meer informatie over de Franse Atlantische kust vind je bij www.atlantischekustfrankrijk.nl
Openingsfoto: Ecomuseum Marquèze (c) Sebastien Chebassier
Reacties