13641411653?profile=original

© Innsbruck Tourismus / Eye5 - Jonas Schwarzwälder

26 juni 2025 - Neem plaats aan tafel in Innsbruck en omgeving voor een smakelijke ervaring van de alpiene keuken en een jonge culinaire generatie, die nieuwe trends oppakt. Of het nu in de stad of in de dorpen en de bergen daaromheen is: hier beleven fijnproevers een gastronomisch landschap, dat zowel met authentieke gerechten als met innovaties gasten enthousiasmeert. Ontdek hier vijf tips voor alpien-urbane veelzijdigheid op je bord.

  1. Verbonden met de natuur & regionaal

Als je tijdens een vakantie het land en de bewoners wil leren kennen, is een bezoek aan een typisch Tirools restaurant aan te raden. Deze restaurants kunnen gemakkelijk herkend worden aan het groene uithangbord bij de ingang. Vooral in de omgeving van Innsbruck bevinden zich veel van deze restaurants, maar ook in de stad is het mogelijk om van de smakelijke, typisch Tiroolse gerechten te genieten. Bijvoorbeeld in het historische centrum bij Goldener Adler. Het grootste deel van de Tiroolse restaurants zet in op het „Bewust Tirol“-initiatief, dat regionale producten uit duurzame landbouw als speerpunt heeft. Een goed voorbeeld daarvan vormt het Landgasthof Stern in Obsteig, waar zelfs „Butz und Stingl“ in de pan komen – dit betekent dat bij de bereiding van de gerechten alles wordt gebruikt, wat de tuin te bieden heeft. Een van de hoogstgelegen Tiroolse restaurants is het Alpengasthof Praxmar op 1.600 meter boven zeeniveau: hier overtuigt de keuken in het bijzonder met delicatessen uit eigen jacht en visserij.

  1. Verfijnd & betrokken

„Vers gevist“ komt ook in het restaurant Schwarzfischer op tafel. In de open keuken wordt de vangst van het moment in het onderscheiden restaurant in Stams bereid, met twee vorkjes van Falstaff en een koksmuts van Gault&Millau. Uitstekend eten, met een eerlijk concept, wordt tevens in de Wilderin in het historische centrum van Innsbruck aangeboden. Hier worden uitsluitend producten uit de omgeving gebruikt, die door de cheffin hoogstpersoonlijk worden geselecteerd. Dan kan het wel eens gebeuren, dat de naam van het rund, waarvan het vlees aan de gasten wordt geserveerd, ook op de menukaart staat. Wie het liever iets meer verfijnd heeft, zal zich in het restaurant 141 by Joachim Jaud in het Alpenresort Schwarz in Mieming op zijn plaats voelen: de verfijnde kookkunst van Jaud verbindt de Oostenrijkse keuken met elementen van Franse en Japanse culinaire hoogstandjes en mag zich, naast andere prijzen, sinds kort zelfs met twee Michelinsterren onderscheiden.

  1. Alpien & voedzaam

Of je ze nu gemoedelijk wandelend naar boven bereikt, of sportief met de fiets: de berghutten rondom Innsbruck zijn plekken om lekker te eten met een mooi uitzicht, die uitnodigen om te smullen en rustig in en uit te ademen. Daartoe behoren bijvoorbeeld de Aldranser Alm en de Rinner Alm, die allebei in het bijzonder populair zijn bij (e-)bikers. De eerstgenoemde serveert een fantastische kaiserschmarrn, de tweede blinkt uit met heerlijke zachte knödels. Iedereen, die de stevige alpiene keuken waardeert, zal ook houden van de authentieke Buzihütte in Innsbruck: weliswaar gelegen in het bos, maar toch goed bereikbaar met het openbaar vervoer, word je hier verwend met Tiroolse specialiteiten. En wie eenmaal de beroemde „etterbuil“ een met kaas, worst en enkele geheime ingrediënten gevulde schnitzel heeft gegeten, zal niet zo snel weer een knorrende maag hebben. De volgende dag is dan een laat ontbijt met de eerder genoemde sportieve activiteit precies wat je nodig hebt: liefhebbers van een brunch komen bijvoorbeeld in de Adolf-Pichler-Hütte of de Birgitzer Alm aan hun trekken (alleen met reservering).

13641411499?profile=original

© Innsbruck Tourismus / Kathrin Baumann

  1. Jong & innovatief

De jonge generatie laat een frisse wind waaien door de gastronomie van Innsbruck en laat zien, dat ook een snelle lunch op milieuvriendelijke wijze kan plaatsvinden: want „to go“-maaltijden hoeven niet per se plastic afval te genereren. Dit bewijzen in de hoofdstad van Tirol bijvoorbeeld Georg Waldmüller en Martin Schümberg van de Futterkutter: vanaf een bakfiets serveren deze heren hun, op recepten vanuit de hele wereld geïnspireerde, (een)pansgerechten in een statiegeldglas. Döner eens op andere wijze geserveerd biedt daarentegen het D-Werk: de wraps worden niet in aluminiumfolie, maar in papier gewikkeld en de dönergerechten worden op een biologisch afbreekbare bamboe schaal uitgereikt. Overigens zijn de döners ook in een vleesloze variant of geheel zonder dierlijke producten verkrijgbaar. Fantastische vegetarische of veganistische lekkernijen zijn te verkrijgen in One Green Table: daar creëert kokkin Sonja Kapplmüller een verrassingsmenu vanuit fantasierijke smaakcombinaties, dat de gasten gezamenlijk aan de enige tafel van het mini restaurant eten.

  1. Lokaal & vers

Een waar feest voor de zintuigen beleven bezoekers van de Innsbrucker Markthal: hier wachten namelijk kruiden en specerijen evenals aromatische lekkernijen. ’s Morgens wordt vers fruit en verse groenten, afkomstig van de omliggende boerderijen, direct verkocht, maar ook later is het nog een levendige drukte. De bandbreedte van de vaste kramen reikt van het Käse-Kulinarium tot een vishandel met Alpengarnalen en warme bakker BrotSchmiede. Wie een voorkeur heeft voor klein en fijn, zou een kijkje kunnen nemen bij een van de vele boerenmarkten – bijvoorbeeld op zaterdag op de Wiltener Platzl, waar men rondom bovendien originele cafés vindt. In de omgeving van Innsbruck is het elke dag marktdag – dankzij vele boerderijwinkels, die op elk moment van de dag producten uit eigen oogst aanbieden. Vooral in het westelijke Inntal en op het Mieminger Plateau is snel iets te vinden: op de zogenaamde fietsroutes langs lokale lekkernijen zijn deze plekjes gemakkelijk met de fiets te ontdekken. Boerderijwinkels met een eetgelegenheid nodigen uit om gezellig te zitten onder het genot van een hapje en drankje, en in de boerderijwinkels zijn kaas, spek en andere lekkernijen uit Tirol te koop.

13641411896?profile=original

© Innsbruck Tourismus / Laura Grießer

Bonustip: kookcursus bij het Genusswerk

Zelf eens de kooklepel vasthouden kan bij de cursussen van het Genusswerk in Innsbruck. Samen met keukenprofessionals en boerinnen uit de omgeving leer je hier bijvoorbeeld de Tiroolse specialiteit  schlutzkrapfen te bereiden of je eigen brood te bakken. 

Over de regio Innsbruck

De regio Innsbruck is een unieke symbiose van een bruisende stedelijke omgeving en een fascinerende alpiene bergwereld. Zij strekt zich uit van de hoofdstad van de deelstaat Tirol over 40 plaatsen in haar omgeving en zij omvat in totaal zes regio’s waar van alles te beleven is: stad, Inntal, Kühtai-Sellraintal, Mieminger Plateau, het zuiden en het westen. Veelzijdige stedelijke flair en sightseeing zijn hier altijd slechts een kattensprong verwijderd van sportieve avonturen en de volgende bergtopoverwinning. De sleutel tot deze veelzijdigheid vormt de gratis gastenkaart Welcome Card, die talrijke belevenissen en het gratis gebruik van het openbaar vervoer bevat. De officiële bestemmingsmanagement organisatie van de regio is Innsbruck Tourismus. De ongeveer 100 medewerkers en elf VVV’s van de organisatie bezorgen u onvergetelijke vakantieherinneringen in harmonie met mens en natuur. www.innsbruck.info 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Reismagazine MeridianTravel.nl om reacties toe te voegen!

Join Reismagazine MeridianTravel.nl

13517476301?profile=RESIZE_584x

Voor slechts 19,75 krijg je een half jaar online toegang tot al onze uitgaves (100+)
Ga naar premium content >>

Footer met Full-Bleed Achtergrond