Meridian Travel's berichten (373)

Sorteer op

12395779694?profile=RESIZE_1200x

8 maart 2024 - The Blue Mountains National Park is een prachtig nationaal park gelegen in de regio New South Wales, Australië. Het park is gelegen ongeveer 80 km ten westen van Sydney en strekt zich uit over een gebied van meer dan 1 miljoen hectare. Het is bekend om zijn prachtige landschappen, waaronder bergen, watervallen, bossen en valleien. De geschiedenis van The Blue Mountains gaat terug tot meer dan 20.000 jaar geleden, toen de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, in het gebied woonden. De Aboriginals hadden een hechte band met het land en de natuur, en hun tradities en culturen zijn nog steeds zichtbaar in het park. Er zijn veel rotskunstwerken te vinden in The Blue Mountains, waaronder oude schilderingen en gravures die getuigen van de rijke culturele erfenis van de Aboriginals.

In de 19e eeuw werd het gebied ontdekt door Europeanen, en er werd begonnen met de ontginning van de natuurlijke hulpbronnen, zoals hout en kolen. Veel van de oorspronkelijke bewoners werden ontruimd uit hun land en hun levensstijl werd aangetast door de komst van de Europeanen. In de jaren 20 van de vorige eeuw werd het gebied erkend als een gebied met waardevolle natuurlijke schoonheid en werd er begonnen met het beschermen van het gebied. In 1959 werd The Blue Mountains National Park opgericht en sindsdien wordt er hard gewerkt aan het behoud van de natuurlijke schoonheid en de culturele erfenis van het gebied. Er zijn nu diverse programma's in het leven geroepen om het park te beschermen, zoals bosbeheer, invasive soorten bestrijding en bosbrand preventie. The Blue Mountains National Park biedt een scala aan recreatieve activiteiten, waaronder wandelen, klimmen, abseilen, kanoën, mountainbiken en paardrijden. Er zijn ook diverse campings en accommodatie-opties beschikbaar voor degenen die willen blijven en meer tijd in het park willen doorbrengen. Er zijn ook diverse uitzichtpunten die bezoekers de mogelijkheid bieden om het prachtige uitzicht te bewonderen. The Blue Mountains National Park is een uniek en prachtig gebied, dat bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid en rijke culturele erfenis. Bezoekers kunnen genieten van een scala aan activiteiten en prachtige uitzichten. Het is aan te raden om voldoende tijd te reserveren voor een bezoek aan het park, zodat u de tijd heeft om de verschillende bezienswaardigheden en activiteiten te verkennen.

Enkele highlights & bezienswaardigheden
The Blue Mountains National Park is een prachtig nationaal park gelegen in de regio New South Wales, Australië. Het park is bekend om zijn prachtige landschappen, waaronder bergen, watervallen, bossen en valleien. Hieronder beschrijven we enkele van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden die het park te bieden heeft.

The Three Sisters
The Three Sisters is een iconische bezienswaardigheid in de Blue Mountains van Australië. Het is een unieke formatie van drie rotsen die naast elkaar staan op de rand van een plateau. Deze rotsformatie trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld. Volgens de Aboriginal-legende waren de drie rotsen oorspronkelijk drie mooie zussen genaamd Meehni, Wimlah en Gunnedoo, die verliefd werden op drie mannen van een andere stam. Vanwege een taboe konden de mannen niet trouwen met de zussen en besloten ze hen te ontvoeren. Een gevecht brak uit en een wijze oude man veranderde de zussen in stenen om ze te beschermen. Maar de oude man werd gedood en kon de betovering niet verbreken. Zo bleven de drie zussen voor altijd als stenen in de Blue Mountains. The Three Sisters zijn het beste te bewonderen vanaf Echo Point, dat op ongeveer 1,5 kilometer van Katoomba ligt. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de Blue Mountains en kun je de zonsopgang en -ondergang zien. Het is mogelijk om via de Giant Stairway af te dalen naar de voet van de rotsen voor een dichterbij uitzicht, maar deze wandeling vereist enige fysieke fitheid. Er zijn ook andere wandelpaden in de omgeving die het gebied verkennen en een prachtig uitzicht bieden op de omringende valleien en kliffen. The Three Sisters zijn niet alleen een iconische bezienswaardigheid, maar ook een belangrijk onderdeel van de Aboriginal-cultuur en -geschiedenis. Het is belangrijk om deze rotsformatie te respecteren en te beschermen voor toekomstige generaties om van te genieten.

Wentworth Falls
Dit is een van de meest indrukwekkende watervallen van het park. Bezoekers kunnen een wandeling maken naar de waterval en genieten van het prachtige uitzicht vanaf de top. Er zijn ook diverse uitzichtpunten onderweg waar bezoekers kunnen genieten van het prachtige uitzicht.

Katoomba Scenic World
Dit is een populaire attractie in het park, waar bezoekers kunnen genieten van een aantal verschillende activiteiten, zoals een panoramische kabelbaan, een trein die door een tunnel gaat en een glazen lift die bezoekers naar beneden brengt in een van de grotten.

Leura Cascades
Leura Cascades is een prachtige wandelroute gelegen in The Blue Mountains National Park, New South Wales, Australië. De wandeling is een van de mooiste in het park, waarbij bezoekers kunnen genieten van een aantal kleine watervallen en poelen. De wandeling begint bij de Leura Cascades Picnic Area en volgt een pad door een kloof met een rijke vegetatie. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige omgeving, waaronder eucalyptusbossen, ferns, en diverse wilde bloemen. De wandeling eindigt bij een aantal kleine watervallen en poelen waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht.Leura Cascades is een populaire wandeling onder bezoekers van het park, vooral in de zomermaanden. Het is aan te raden om vroeg te beginnen aan de wandeling, vooral tijdens de drukkere maanden, om te vermijden dat je in de rij staat. Het is ook aan te raden om goede wandelschoenen te dragen en voldoende water mee te nemen.

Lees het hele artikel in onze gids De Mooiste Nationale Parken van Australië (PREMIUM, alleen voor abonnees). Lees het hier >>

Lees verder...

Roadtrippen door IJsland

12395774880?profile=RESIZE_1200x

7 maart 2024 - Nina heeft al heel wat mooie landen bezocht, maar het serene IJslandse landschap staat met stip op nummer 1. Onlangs maakte ze opnieuw een reis door het land, dit keer samen met haar vriend per camper langs de zuidkust. Ze deelt haar route en haar liefde voor het land graag!

We hebben voor een vroege vlucht naar Reykjavík gekozen. Het wordt die avond namelijk al rond 8 uur donker en we willen nog voor zonsondergang op onze eerste bestemming aankomen. Deze trip reizen we voor het eerst met een camper, gehuurd via Worldwide Campers. Na het ophalen van de camper start onze route langs de kust, richting het oosten. Nog maar net onderweg vult de camper zich met vlagen zwavellucht van de geisers. Bomen zie je niet, enkel de ruige kust. We zijn er weer!

Na anderhalf uur rijden door de indrukwekkende natuur staan we voor een keuze. Luisteren we naar de navigatie en vervolgen we onze weg of gaan we op onderzoek uit naar de mysterieuze stoompluim achter de heuvel? We kiezen voor het laatste en stuiten op een enorme geothermische energiecentrale. Er zijn meer van dit soort centrales in IJsland, die door de warmwaterbronnen diep in de vulkanische grond energie opwekken. Samen verwarmen ze 99 procent van alle huishoudens op het eiland. De energiecentrale Hellisheiði, die wij bezoeken, is als enige toegankelijk voor toeristen. Na een korte stop rijden we verder naar de Seljalandsfoss: de beroemde waterval waar je achterlangs kunt lopen. Je kunt hier kamperen, maar onze camping bevindt zich zo’n 30 kilometer verderop in het kleine dorpje Skógar.

Black Sand Beach & Jökulsárlón
Vandaag reizen we door naar Vík, naar Black Sand Beach. Het gitzwarte vulkanische strand geeft een waanzinnig uitzicht, maar heeft ook iets duisters. Dit wordt bevestigd als we lezen dat dit het dodelijkste strand van IJsland is door de verraderlijke golven. Door de harde wind hebben we het erg koud gekregen en zit onze kleding vol met het ultrafijne zand. De laatste keer dat ik hier was, vond ik het zand weken later nog terug in mijn schoenen. We warmen op met een kop thee in de camper en maken ons klaar voor een rit van bijna 200 kilometer, de langste reis van deze trip. Op naar Jökulsárlón: het grootste gletsjermeer van IJsland.

Als we Jökulsárlón (vertaald: gletsjerlagune) naderen, verandert het landschap. Het groene landschap wordt zwarter en er verschijnen steeds meer beekjes uit de bergen. Het water van de Vatnajökull-gletsjer vormt een schitterend veld van zwart- en blauwtinten. We voelen ons alleen, samen met de rotsen en het water. In Jökulsárlón komen de ijsbrokken van de gletsjer samen voordat ze de zee in drijven. De enorme brokken ijs, de vogels en af en toe een zeehondje vormen een prachtig schouwspel. We lopen in de gure wind verder naar Diamond Beach. Deze plek dankt zijn naam aan de glinsterende ijsblokken, die hier stranden op weg naar zee. Terug in de camper rijden we door naar vissersdorpje Höfn, waar we overnachten.

Golden Circle
Op dag drie rijden we terug richting de Golden Circle van IJsland: Þing­vellir, Gullfoss en Geysir. Dit zijn de drie meest bekende bezienswaar­dig­heden van het eiland. Na enkele uren in de camper ruiken we de zwavelgeur weer. We zijn in de buurt van Geysir: dé plek om geisers te bewonderen in IJsland. Aangekomen bij Geysir volgen we een smal beekje met kokendheet water richting het park. De geisers liggen verspreid over het park en zien eruit als vergeten roomkaas achter in de koelkast. Bonte kleuren sieren de randen en de waterstroompjes eromheen. We sluiten ons aan bij een groep mensen, verzameld rondom de Strokkur-geiser. Plotseling trekt het water zich terug. Een moeder trekt boos haar kind weg van het lege, natte stuk grond. Net op tijd, de geiser spuugt het hete water zo’n 15 meter de lucht in. Het is maar 10 minuten rijden naar Gulfoss. Hier zien we de prachtige watervallen van bovenaf. Een bijzonder perspectief, waarbij we tot over de rand van de waterval kunnen kijken. In tegenstelling tot de watervallen die we eerder zagen, is het hier drukbezocht. Ondanks het zonnige weer is een regenjas geen overbodige luxe. Je wordt hier alsnog nat van de opspattende waterdampen.

Tekst Nina Ruigrok & Marliz Schouten, fotografie Nina Ruigrok & pexels.com

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen (PREMIUM, alleen voor abonnees). Lees het hier >>

Lees verder...

12395773498?profile=original

6 maart 2024 - De Azoren vormen een groep van kleine, exotische eilanden en een ideale reisbestemming als je houdt van rust, natuur en wandelen. Hier geen drukke zandstranden of uitpuilende terrassen, wel spectaculaire kliffen, kleurrijke landschappen en imponerende natuurverschijnselen, zoals kratermeren, vulkanen en geisers.

Aan het eind van de middag arriveren we op Ponta Delgada, de hoofdstad van São Miguel. Ponte Delgada is het grootste eiland van de Azoren, met de meeste inwoners (137.000 van in totaal 245.000). São Miguel boeit met zijn rijke flora en fauna. Het eiland wordt niet voor niets Ilha Verde, oftewel het ‘groene eiland’ genoemd. De hoofdstad van São Miguel is authentiek en verstedelijkt, maar niet overdreven druk. In het centrum vind je verschillende winkelstraten en kleine terrasjes, afgewisseld met kloosters, kerken en paleizen die voor de nodige charme zorgen. Het aantal toeristen in Ponta Delgada lijkt beperkt, al meren er regelmatig luxe cruiseschepen aan in de haven die voor een overvloed aan bezoekers zorgen. Dan is het even hectisch, en zie je grote groepen toeristen gehaast en uitgerust met shopping tasjes door het centrum sjezen. Gelukkig kent het eiland op het platteland genoeg ‘laidback’ plekken waar de tijd heeft stilgestaan, en waar de uitbundige natuur overheerst.

De schoonheid van Sete Cidades
De slapende vulkaan Sete Cidades, gelegen in het gelijknamige dorpje, is een spectaculaire bestemming op São Miguel. Wie aan de Azoren denkt, denkt waarschijnlijk aan het bekende beeld van Lagoa Azul (blauw) en Lagoa Verde (groen). Op het eerste gezicht lijken het twee aparte meren met elk een eigen naam en kleur, maar eigenlijk vormen ze samen één groot meer, van elkaar gescheiden door een brug. Het kleurverschil ontstaat doordat het groene gedeelte ondieper is en er meer algen en planten groeien die het water de groene kleur geven.

Op de eerste dag van ons verblijf op São Miguel hebben we via Islandhopper Tours een ochtendtour geboekt naar de meren van Sete Cidades, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van São Miguel. Onze gids meldt zich al vroeg bij ons hotel, zodat we ons in alle rust kunnen onderdompelen in de prachtige natuur van dit deel van het eiland. Vroeg in de ochtend genieten we bijna privé van deze plek, waar de magie tussen de regenbuien door echt voelbaar is.

Het kan flink regenen op de Azoren, vooral in de herfst- en winterperiode. Je kunt dan zomaar op één dag alle seizoenen door elkaar beleven: van zon en warmte tot forse buien met regen en veel wind. Ook wij krijgen tijdens onze tour met dit weerbeeld te maken. Gelukkig is het een deel van de dag ook mooi droog en zonnig gebleven. En uiteraard maken de ongelooflijke uitzichten alles goed! Op de weg terug naar Ponta Delgada maken we nog enkele extra stops, zoals bij de Salto do Cabrito waterval. Hier vind je een mooi uitkijkpunt om foto’s te maken, zonder te hoeven balanceren over natte rotsblokken.

Dolfijnen en walvissen spotten
Het spotten van walvissen is voor veel reizigers een echte droom. De beste tijd om op de Azoren walvissen in het wild te zien, is van mei tot en met oktober. Dan heb je de meeste kans om de bijzondere zoogdieren in de Atlantische Oceaan van dichtbij te spotten. In de buurt van de Azoren zwemmen meer dan 25 soorten walvissen! Potvissen zijn er het hele jaar door te zien. In de herfstperiode moet je wel rekening houden met een onrustige zee en soms hoge golven. Dan is de keuze tussen een rubberboot en een veel stabielere catamaran snel gemaakt. Want drie uur lang heen en weer geslingerd worden op een ruwe zee is geen pretje.

Zodra we op volle zee zijn, zien we groepen dolfijnen dicht bij de boot komen en er ook onderdoor zwemmen. De walvissen laten zich niet meteen zien, op zo nu en dan een glimp in de verte na. Als onze gids eindelijk iets ziet, geeft hij de kapitein het commando om er in volle vaart op af te gaan. Reusachtige walvissen die uit de zee omhoogrijzen, zorgen altijd voor een indrukwekkend moment. De impact van hun gewicht en staarten staan garant voor een geweldige fotoshow. Om rekening mee te houden: in september en oktober worden de walvistrips regelmatig afgezegd door de ruige zee of het stormachtige weer. Gelukkig doen de toeristenbureaus er alles aan om de tour naar een later moment te verplaatsen, wanneer de weersvoorspellingen beter lijken. Het weer tijdens onze ochtendtrip is redelijk, met wat wind en golven. Vooral op de terugweg worden we aardig doorweekt, maar de ervaring was beslist onvergetelijk.

De beste whale watching excursie maak je met Futurismo, een bedrijf met 25 jaar ervaring en tien boten in verschillende maten: van een catamaran en glasvezelboot tot een snelle rubberboot (Zodiac). De drie uur durende trips varen uit om 09.00 uur en 14.00 uur.

Tekst en fotografie Anneke Ruys

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen (PREMIUM, alleen voor abonnees). Lees het hier >>

Lees verder...

12395770274?profile=RESIZE_1200x

5 maart 2024 - De Selkirk Mountains, gelegen in het zuidoosten van British Columbia, is een indrukwekkende bergketen met steile hellingen en afgelegen valleien. Tijdens de aanleg van de Canadian Pacific Railway werd in 1886 Glacier National Park opgericht, een juweel binnen de Selkirks. Het park biedt een spectaculaire inkijk in dit ruige landschap en trekt tegenwoordig avonturiers uit de hele wereld.

De Selkirk Mountains vormen een uitgestrekte en indrukwekkende bergketen in het zuidoosten van British Columbia. Deze bergketen kenmerkt zich door zijn steile, vaak onbegaanbare hellingen en diepe, afgelegen valleien. De Selkirk Mountains zijn geografisch uniek, omdat ze loodrecht staan op de overige bergketens in de regio, wat resulteert in een opvallend geïsoleerd ecosysteem. De historie van het gebied is staat bol van culturele verhalen en mythes. Inheemse volkeren zoals de Ktunaxa en de Secwepemc hebben eeuwenlang in deze regio geleefd en hun legendes en tradities zijn nauw verweven met het landschap. Verhalen over spirituele wezens en historische gebeurtenissen, die van generatie op generatie zijn overgedragen, geven een diepere betekenis aan deze bergen en valleien. Daarnaast zijn er tal van verhalen van vroege ontdekkingsreizigers, pioniers en bergbeklimmers die de regio hebben verkend. Deze verhalen versterken de mystiek en aantrekkingskracht van deze regio. Ecologisch gezien zijn de Selkirk Mountains van cruciaal belang. Ze vormen een habitat voor een verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder zeldzame en bedreigde soorten zoals de bergkaribou. Deze biodiversiteit is niet alleen belangrijk voor het ecologisch evenwicht in de regio, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek. De Selkirks leveren een onmisbare bijdrage aan de studie van bergecosystemen, klimaatverandering, en natuurbehoud.

Een parel binnen deze bergketen is Glacier National Park, dat de diversiteit en pracht van de Selkirks op een toegankelijke manier presenteert. Het park dient als een microkosmos die de grotere natuurlijke en ecologische kenmerken van de Selkirk Mountains belicht. Het is zowel een introductie als een uitnodiging om de bredere en wildere Selkirks te verkennen.

Spectaculaire inkijk
Glacier National Park biedt een spectaculaire inkijk in het ruige hart van deze majestueuze bergketen. Het landschap van gletsjers en ongerepte bossen vertelt verhalen van oude tijden, avontuurlijke exploraties en de ontembare wildernis van Canada. In deze hoek van de wereld, waar de natuur de scepter zwaait, onthult zich een wereld die zowel ruig als betoverend is, een getuigenis van de tijdloze schoonheid en kracht van de Selkirk Mountains.

Toegankelijker
Het park werd opgericht in 1886, in de tijd dat de Canadian Pacific Railway werd aangelegd. Deze periode markeerde het begin van een toegankelijker en beter begrepen Canadese wildernis. Het park was niet alleen van belang voor natuurbescherming, maar ook als toeristische bestemming, bevorderd door de spoorwegmaatschappij om bezoekers naar deze afgelegen, maar betoverende locatie te trekken. De ontwikkeling van het bergbeklimmen in deze regio is overigens ook nauw verbonden met de aanleg van de Canadian Pacific Railway. De spoorlijn bracht niet alleen de bergen binnen bereik van avonturiers, maar opende ook de deur voor de eerste serieuze expedities. In de late 19e en vroege 20e eeuw werd het gebied een populaire bestemming voor bergbeklimmers, met name na de komst van ervaren Zwitserse gidsen die door de spoorwegmaatschappij waren ingehuurd om het toerisme te bevorderen. Een van de meest opmerkelijke expedities in de Selkirks was de eerste beklimming van Mount Sir Donald in 1890, een prestatie die het begin markeerde van wat in Canada bekend zou komen te staan als de 'Gouden Eeuw van het Bergbeklimmen'. Deze periode zag talrijke succesvolle beklimmingen en zette de Selkirks op de kaart als een belangrijke bestemming voor bergbeklimmers wereldwijd.

Lees het hele artikel in Canada Magazin (PREMIUM, alleen voor abonnees). Lees het hier >>

Lees verder...

12395769279?profile=RESIZE_1200x

4 maart 2024 - Zion National Park is een adembenemend natuurpark gelegen in het zuidwesten van de Verenigde Sta­ten, in de staat Utah. Het park is opgericht in 1919 en beslaat een gebied van 593 km². Het is een populaire bestemming voor wandelaars vanwege de vele wandelpaden en trails die het park biedt. We praten met Corrina Flink van reisorganisatie GoAmerika over de mooiste wandelroutes door Zion National Park.

‘Ik werk als reisspecialist bij reisorganisatie GoAmerika’, begint Corrina. Zion National Park heeft talloze wandelroutes, variërend van korte en gemakkelijke wandelingen tot lange en uitdagende hikes. Voor beginners raad ik de Emerald Pools Trail aan, een gemakkelijke wandeling van ongeveer 3 kilometer die je langs drie verschillende watervallen brengt. Het pad is goed onderhouden en biedt prachtige uitzichten op de canyon en de omringende rotsen’, legt Corrina uit.

Voor ervaren wandelaars zijn de Angels Landing en de Narrows twee populaire wandelingen in Zion National Park. ‘Angels Landing is een uitdagende wandeling van ongeveer 8 kilometer die eindigt bij een spectaculair uitkijkpunt over de canyon. Tenzij je niet de hele hike doet maar alleen het begin, heb je een permit nodig, dat is wel belangrijk om te weten. De Narrows is een unieke wandeling waarbij je door een rivier loopt tussen hoge rotswanden. Dit is een van de meest populaire wandelingen in Zion National Park en is absoluut een van de hoogtepunten van Zion National Park. Deze 16 mijl lange hike stond al heel lang op mijn bucketlist’, aldus Corrina. ‘Als de hele Narrows wilt lopen moet je niet alleen goed getraind zijn maar heb je bovendien een permit nodig. De meeste mensen lopen het dan ook niet helemaal, net als ik dat ook niet heb gedaan. Het meest iconische gedeelte is Wall Street. Ik heb zelf tot aan Wall Street gelopen waar ik, heen en terug, ongeveer vijfenhalf uur over heb gedaan en iedere minuut meer dan waard vond. Ik heb ook af en toe even gezeten om van het landschap te genieten of even wat te eten of te drinken’, aldus Corrina. ‘Mijn tips zijn om goede schoenen en een stok te hebben, ik heb deze zelf in Springdale gehuurd. Goede schoenen, die ook je enkels beschermen, heb je nodig omdat je over keien loopt en het niet altijd goed kan zien door het water. De stok kan je ook echt niet zonder om je balans te houden. Je kan eventueel ook een waterdichte rugtas huren voor als het water wat dieper is.’

Het hele artikel is te lezen in reismagazine GoAmerika #6 (PREMIUM, alleen voor abonnees). Lees het hier >>

Lees verder...

12391729890?profile=RESIZE_1200x

3 maart 2024 - Het Abisko National Park is 77 km² en geeft je een ervaring om nooit te vergeten. Een prachtig uitzicht over het hele natuurgebied is de beloning van een klim naar de bergtoppen. Onderweg kom je bovendien genoeg tegen om even bij stil te staan. Zoals de Abiskodalen vallei en het grootste meer van Scandinavië. Ben je tegen een beetje kou bestand, dan is een bezoek aan het Abisko National Park een absolute aanrader.

Om een bezoek aan het park te brengen, reis je naar Lapland. In de gemeente Kiruna ligt de grootste stad die dezelfde naam (Kiruna) draagt. Ongeveer op 100 kilometer van deze stad vind je het Abisko National Park. Je kunt zowel per auto als per bus en trein het park eenvoudig bereiken. Ook kun je vanuit Narvik naar het park komen. Het Abisko National Park heeft zijn eigen treinstation dat Abisko Turist heet. Het bezoekerscentrum Naturum ligt direct naast de snelweg en het treinstation. Als je met de bus gaat dan ben je ruim een uur onderweg vanuit Kiruna.

Wanneer is de beste tijd voor een bezoek?
In het toeristenstation, waar zich ook het Naturum (bezoekerscentrum) bevindt, kun je het hele jaar door terecht. Van daaruit kun je dus ook op avontuur gaan. Het park heeft relatief weinig neerslag in een jaar. Gemiddeld is dat 300 millimeter, wat automatisch tot gevolg heeft dat je vaak een zonnetje kunt verwachten.

Herfst
Net als in ieder land is ook de herfst in het Abisko National Park een genot om te aanschouwen. De bladeren kleuren en de natuur is misschien wel op haar mooist. Een voordeel is ook dat de muggen vertrokken zijn, dus je weet zeker dat je daar geen last van zult hebben als je wandelt in de frisse en koele buitenlucht.

Winter
Voor de liefhebbers van dit jaargetijde is er genoeg te beleven in het Abisko National Park in de winter. Je kunt bijvoorbeeld schaatsen op het dichtgevroren meer. Maar ook de poolnacht is een beleving op zich. Sneeuw en kou, dat kun je verwachten als je hier in de winter of late herfst bent.

Zomer
Door de gesmolten sneeuw staat het water in de boreale rivieren hoog en de bloemen staan volop in bloei. Dit jaargetijde is de perfecte tijd voor langere of kortere wandelingen door het park om alle flora en fauna te bewonderen die het park te bieden heeft.

De kabelbaan
Om optimaal te kunnen genieten van het berglandschap kun je de kabelbaan naar de berg Njullá nemen. Van hieruit heb je een spectaculair uitzicht op het Torneträsk meer in het noorden en de bekende Cuonjávággi vallei of "Lapponian Gate" (in het Zweeds "Lapporten") in het oosten. De kans dat je onderweg sneeuw tegenkomt is er, zeker als je nog doorloopt naar andere bergtoppen. In de winter maak je natuurlijk van de gelegenheid gebruik en ski je vanaf de berg weer naar beneden. Het kaartje voor de kabelbaan koop je bij het toeristenstation van Abisko. Bij het bergstation is er een café.

Aurora borealis en hondensleetochten
Met alle activiteiten die je in het Abisko National Park kunt doen, is één dag eigenlijk niet voldoende. Want ook het noorderlicht wil je natuurlijk niet missen. In de periode van september tot maart kun je het noorderlicht zien. Onder leiding van gidsen kun je uit verschillende tochten kiezen, zoals een fototocht, sneeuwschoen wandelingen, hondensleetochten of een sneeuwscootertocht. Een heel bijzondere ervaring is het nachtverblijf op het Aurora Sky Station. In het toeristencentrum van Kiruna Lapland kun je een tocht uitkiezen die jouw voorkeur heeft.

Het hele artikel is te lezen in reismagazine De Mooiste Rondreizen #1 2022 (PREMIUM, ALLEEN VOOR ABONNEES). Lees het hier >>

Lees verder...

Helen in het paradijs

12391727863?profile=RESIZE_1200x

2 maart 2024 - Fotografe Annelies Rigter en journaliste Wenneke Savenije reisden in december 2019 via Mumbai naar Goa, om vanuit de hoofdstad Panjim de rivier over te steken naar Divar, the island of divine healing. Daar verbleven ze een aantal dagen in het luxueuze wellnessresort Devaaya, dat alleen al door zijn schitterende ligging tot de mooiste ayurvedische centra ter wereld behoort. De vele behandelingen en yogasessies waren van de hoogste kwaliteit en het eten was er verrukkelijk. Een verslag van een
onvergetelijke ervaring.

Half december 2019. Een roestige, blauw-wit geschilderde ferryboot brengt ons aan het begin van de middag naar Divar, een klein eilandje in het midden van de sereen stromende Mandovirivier in het noorden van Goa. De lucht is wolkeloos, de zon schijnt ingetogen en het hemelsblauwe water weerspiegelt de groene bosschages aan weerszijden van de rivier. We zijn op weg naar het Mercure Goa Devaaya Retreat, een wellnessresort voor traditional healing, waar het beste van de eeuwenoude Indiase gezondheidsfilosofieën uit ayurveda, yoga en naturopathy wordt gecombineerd om bezoekers uit de hele wereld te genezen, te ontgiften, te ontstressen, te verjongen, af te laten vallen en weer in balans te brengen.

Pure magie
Het verhaal gaat dat de ongeveer 2.250 inwoners van Divar afstammen van de bevolking van Old Goa, de Portugese wijk in Panjim, sinds 1759 de hoofdstad van Goa. Toen daar in de 14e eeuw een dodelijke plaag van de builenpest uitbrak, vluchtten de bewoners van Old Goa over het water naar het kleine eiland, dat zo’n 10 kilometer ten noordoosten van Panjim ligt. Van oudsher stonden er al tempels om de Indiase goden te eren, want Divar was ooit een pelgrimsoord voor de Hindoes. Maar toen de Portugese priesters vanaf de 16e eeuw in heel Goa zieltjes gingen winnen voor het rooms-katholicisme moest ook Divar eraan geloven. De imposante Church of Our Lady of Piety, die zich nog altijd witgekalkt en statig verheft vanaf een heuveltop in het centraal gelegen dorpje Piedade, stamt uit het begin van de 16e eeuw. Er volgden nog meer bolwerken van de Portugese bekeringsdrang. Pas toen de Portugezen in 1961 uiteindelijk definitief door het Indiase bevrijdingsleger uit Goa werden verjaagd, viel het godeneiland Divar weer terug in zijn pure en dromerige staat van dunbevolkte vreedzaamheid, ongerept natuurschoon en tijdloze magie.

Namaste
Na aankomst op het eiland, oftewel The Island of Divine Healing, rijden we langs kleurrijke huizen in Portugese stijl, glinsterende rijstvelden en onbedorven natuurgebieden vol kwetterende en tsjilpende vogels in enkele minuten naar het resort, dat als een glimmende parel opdoemt uit het omringende groen. Met een golfwagentje worden we met koffers en al vanaf de poort van het Devaaya Retreat naar de receptie gereden, waar we vriendelijk begroet worden met een verfrissend sapje, een gouden tikka op ons voorhoofd en een bloem. ‘Namasté.’ We krijgen informatie over alle faciliteiten van het complex – drie restaurants, een yogazaal, fitnessruimte, meditatieruimte, sauna, jacuzzi, bibliotheek, zwembad, fietsen, apotheek, boetiek, tandarts en 60 luxueuze gastenverblijven – en over het holistische behandelschema dat ons te wachten staat. In het medische centrum, waar de vriendelijke receptie antwoord geeft op alle vragen, zullen we allebei zorgvuldig worden onderzocht door hooggekwalificeerde ayurvedische artsen. Op grond van hun bevindingen zal voor ieder van ons een speciaal behandelplan met een persoonlijk dieet, oliemassages en andere therapieën worden samengesteld. Ook krijgen we het algemene dagprogramma voor de komende dagen aangereikt.
Dan worden we langs de in gele, groene, rode en blauwe pasteltinten geschilderde huisjes en villa’s van het grote resort naar onze kamer begeleid. Het is een royale en frisse ruimte, die functioneel is ingericht met stijlvolle houten meubels. Op de bedden liggen luxe badhanddoeken, gemodelleerd in de vorm van witte zwanen met een bloemenkransje op hun hoofd. Het grote balkon kijkt uit op zilvergroene rijstvelden met water eromheen. De in terracottakleuren gepleisterde badkamer ruikt heerlijk naar etherische oliën en zeep. Overal om ons heen bloeit de rode hibiscus te midden van de tropische vegetatie van zorgvuldig onderhouden tuinpercelen. Hier en daar lopen een paar mensen rond in hun wit met groen gebloemde resort-kimono’s. Op de wind die door de bomen ruist, de zingende vogels, het kabbelende water van een fontein en een paar zachtjes babbelende mensen na, is het stil.

Tekst Wenneke Savenije Fotografie Annelies Rigter

Het hele artikel lees je in reismagazine De Mooiste Rondreizen #1 2022 (PREMIUM). Lees het hier >>

Lees verder...

De must-tastes van de Algarve

12391726859?profile=RESIZE_930x

1 maart 2024 - Een geslaagde vakantie heeft een aantal vaste ingrediënten, waaronder: goed weer, mooie natuur en lekker eten. Over alle drie hoef je je in de Algarve geen zorgen te maken, maar de smaken van deze regio zijn misschien niet bij iedereen even bekend. Mix wat Atlantische Oceaan met Arabische invloeden, voeg een vleugje Middellandse Zee toe met Romeinse overblijfselen, om het vervolgens te garneren met zo’n beetje alles wat hier uit de vruchtbare grond komt én vergeet het zout en de olijfolie niet. Maak je niet druk over ingewikkelde bereidingen, schenk rustig een glaasje lokale wijn in. Zie hier de Algarvische keuken en die bestaat uit heel veel lekkers: van veel vis en zeevruchten, tot rijstgerechten, gegrilld vlees en vers fruit. Maar de regio kent ook een aantal onbekendere gerechten en ingrediënten. We geven je 6 ‘must-tastes’.

Frutos do mar
Het is natuurlijk geen verrassing dat de keuken van de Algarve barst van de vis en zeevruchten. Rechtstreeks uit zee proef je gerechten als octopusrijst, açorda (soort broodsoep met zeevruchten, lokaal geproduceerde olijfolie, koriander en knoflook), tonijn met uien, gezouten kabeljauw en de visstoofpot ('caldeirada'). Ook de oesters zijn heerlijk; ze worden samen met andere weekdieren gekweekt in de Ria Formosa. De hele familie aan tafel krijgen is geen kunst als je een mariscada serveert: een gerecht vol met verschillende soorten zeevruchten, van kokkels en scheermessen tot oesters en wulken. Een andere aanrader is de traditionele amêijoas met olijfolie, knoflook en koriander.

Magie in de Cataplana
Het woord ‘cataplana’ kom je regelmatig tegen op de menukaart in de Algarve. Het verwijst niet alleen naar de schelpvormige koperen pan, maar ook naar de heerlijke gerechten die erin worden bereid. In de luchtdichte cataplana wordt het eten op laag vuur langzaam gestoomd. Door het bijzondere deksel worden de smaken en aroma’s perfect gemengd, waardoor een karakteristieke smaak ontstaat. Er is niet veel bekend over de oorsprong van de cataplana, waarschijnlijk hebben de Moren of Arabieren hem hier geïntroduceerd. Nog altijd worden de koperen cataplana’s met de hand gemaakt. De lijst met gerechten die erin worden bereid is eindeloos, meestal bevatten ze in ieder geval tomaat, ui en koriander. Enkele toppers zijn amêijoas à Portimonense (schelpen Portimão-stijl), cataplana de porco com amêijoas (varkensvlees en schelpen) en tamboril (zeeduivel).

Tekst Meridian Travel, beeld Shutterstock.com

Het hele artikel lees je in reismagazine De Mooiste Rondreizen #1 2021 (PREMIUM). Lees het hier >>

Lees verder...

Genieten in winterparadijs Noorwegen

12385233855?profile=RESIZE_1200x

21 februari 2024 - Besneeuwde bergen, ongerepte natuur, rustige skiliften en natuurlijk het noorderlicht. Wist je dat je in Noorwegen prachtig kunt wintersporten? In dit adembenemend mooie land vind je ontzettend veel afwisseling. Kirsten van reisorganisatie en Noorwegenspecialist BBI Travel reisde afgelopen jaar naar Trysil in het hart van Scandinavië en had een schitterende wintersportvakantie. Reis je mee?

12385233883?profile=original

Het is maart als mijn reisgenoten en ik op Groningen Airport Eelde in het vliegtuig stappen naar Scandinavian Mountains Airport, een klein maar gloednieuw vliegveld in Zweden, vlak bij de grens met Noorwegen. Ik ben op weg naar Trysil in Noorwegen om met mijn snowboard de pistes te verkennen en te genieten van een regelrecht winters avontuur. Na een vlucht van nog geen 2 uur worden we warm onthaald door niemand minder dan de airportdirecteur zelf. Ik heb mijn eigen snowboard meegenomen, dus wachten we in de ontvangsthal nog even op onze bagage. Gelukkig arriveert die al snel op de band. We stappen de deur uit en daar staat onze transferbus ook al op ons te wachten. Fijn, zo’n klein vliegveld! Terwijl ik geniet van de adembenemend mooie, met sneeuw bedekte omgeving, steken we haast ongemerkt de grens met Noorwegen over. Onderweg is het rustig. Vijfenveertig minuten nadat we het vliegveld verlaten hebben komen we aan bij het mooie Radisson Blu Trysil Resort, dat net als vrijwel alle accommodaties in Trysil direct aan de pistes ligt.

12385233498?profile=originalCompleet hotel
We checken in bij de receptie en krijgen onverwachts een upgrade naar een groter appartement. Wat een aangename verrassing! Het appartement heeft een prachtig balkon met uitzicht op de pistes. In de verte zien we al wintersporters afdalen. Dat willen wij ook. We droppen onze spullen in het appartement, trekken ons skikleding aan en gaan op weg. In de lobby van het hotel haal ik alvast onze skipassen op bij een van de digitale balies, terwijl een van mijn reisgenoten rondkijkt wat er in het hotel allemaal te beleven is. Een zwembad, een spa en wellness, meerdere restaurants en een koffiebarretje… Er is zelfs een skiwinkeltje voor het geval je vergeten bent je skibril mee te nemen! We stappen naar buiten en na nog geen 100 meter lopen komen we aan bij de skiverhuur. Ik heb dan wel mijn eigen board meegenomen van thuis, maar mijn reisgenoten hebben ski’s en schoenen gehuurd. Als we aankomen bij de skiverhuur blijkt alles al voor ons klaar te staan. Aantrekken en gaan!

12385234093?profile=original

Het skigebied
Het valt me op dat het gebied ontzettend bosrijk is. Het sneeuwt en de dikke laag sneeuw op de bomen wordt alleen maar dikker. Wat een betoverend plaatje. Het is even geleden dat mijn reisgenoten en ik bovenop de berg gestaan hebben, dus doen wij het in eerste instantie rustig aan. Gelukkig heeft Trysil pistes voor ieder niveau. We nemen de stoel­tjeslift naar boven en pakken een mooie blauwe piste naar Høgegga. Na ons een poosje te hebben vermaakt met de verschillende afdalingen, ploffen we tussen de middag neer bij blokhutrestaurant Laaven. Hier heerst een bekend wintersportsfeertje. In de leistenen haard brandt een gezellig haardvuur, waarvoor natuurlijk handschoenen liggen te drogen. Bij het buffet klinkt het vertrouwde geluid van skischoenen die over de vloer voortschuifelen. Omdat ik in Noorwegen ben verwacht ik hogere prijzen, maar het valt me alleszins mee. Voor omgerekend €15 kopen we een bord spaghetti. We schuiven aan bij een lange boomstamtafel en raken aan de praat met een local, die ons vertelt dat Laaven iedere vrijdag en zaterdag omgetoverd wordt tot après-skibar. Gezellig! Na een heerlijke dag op de lange latten skiën wij regelrecht terug naar de voordeur van het hotel. Vrijwel alle accommodatie in Trysil is ski-in ski-out, super handig.

Tekst Kirsten Muntendam, Fotografie Skistar Trysil, More Activities

Lees het hele artikel in reismagazine Noorwegen 2024 (PREMIUM). Lees het hier >>

Lees verder...

De prachtige Canadese Sea to Sky Highway

12381558894?profile=original

20 februari 2024 - De Sea to Sky Highway, officieel bekend als British Columbia Highway 99, is meer dan alleen een weg; het is een historisch pad dat door enkele van de meest adembenemende landschappen van Canada slingert. Van de kustlijnen van Vancouver tot de bergachtige regio's van Whistler en Pember­ton; deze route heeft zowel een fascinerende geschiedenis als een indrukwekkende natuurlijke schoonheid.

Voordat de Sea to Sky Highway werd aangelegd, waren de gebieden die de route nu beslaat voornamelijk toegankelijk per boot of trein. De oorspronkelijke paden en wegen in deze regio werden voornamelijk gebruikt door inheemse volkeren en vroege kolonisten voor handel en reizen.

De ontwikkeling van de weg begon serieus in de vroege 20e eeuw, met de groei van de auto-industrie en de toenemende behoefte aan betere wegen. In eerste instantie was de route smal en bochtig, voornamelijk een grindweg, wat reizen moeilijk en soms gevaarlijk maakte. In de loop der jaren onderging de Sea to Sky Highway verschillende uitbreidingen en moderniseringen om de veiligheid te verbeteren en het toenemende verkeer te accommoderen. Een belangrijke ontwikkelingsfase vond plaats in aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver en Whistler. De weg werd aanzienlijk verbreed en gemoderniseerd, waardoor de veiligheid en toegankelijkheid van de regio toenam.

12381559292?profile=original

De Sea to Sky Highway is beroemd om zijn natuurlijke schoonheid. Langs de route liggen diverse natuurgebieden, waaronder het Stawamus Chief Provincial Park, bekend om zijn imposante granieten monoliet, en Garibaldi Provincial Park, een toevluchtsoord voor wandelaars en natuurliefhebbers. De reis biedt panoramische uitzichten op de kustlijnen, bergen, watervallen en fjorden. De weg heeft een belangrijke culturele en economische impact gehad op de regio's langs de route. Steden zoals Squamish, Whistler en Pemberton hebben een aanzienlijke groei en ontwikkeling doorgemaakt, deels dankzij de verbeterde toegankeijkheid en het toerisme dat de highway met zich meebracht.

Vertrek vanuit Vancouver
Vanuit Vancouver rij je via West Vancouver naar Horseshoe Bay, een charmant kustplaatsje dat fungeert als een natuurlijke poort tussen de stedelijke allure van Vancouver en de adembenemende schoonheid van de Sea to Sky Highway. Dit dorpje, genesteld aan de oevers van Howe Sound, is zowel een populaire toeristische bestemming als een belangrijk vervoersknooppunt. Horseshoe Bay, vernoemd naar zijn unieke hoefijzervormige baai, is een idyllische locatie die wordt gekenmerkt door zijn rustige wateren en schilderachtige landschappen. De beschutte ligging van de baai maakte het een ideale plek voor een haven. Een van de belangrijkste kenmerken van Horseshoe Bay is de veerbootterminal. Deze dient als een belangrijk vertrekpunt voor BC Ferries naar Vancouver Island, Bowen Island en de Sunshine Coast.

Naast de maritieme activiteiten biedt Horseshoe Bay toegang tot verschillende wandel- en fietspaden, die bezoekers de kans geven om de natuurlijke pracht van de regio te verkennen. Nabijgelegen parken zoals Whytecliff Park zijn populaire bestemmingen voor zowel lokale bewoners als bezoekers.

Voor veel reizigers is Horseshoe Bay meer dan een schilderachtige stop; het is het échte beginpunt van hun avontuur langs de Sea to Sky Highway. De reis noordwaarts vanuit Horseshoe Bay leidt naar enkele van de meest spectaculaire landschappen in British Columbia, waaronder Squamish, Garibaldi Provincial Park en Whistler.

Op naar Lions Bay
De volgende stop op de Sea to the Sky Highway is Lions Bay (ONDER). Na vertrek uit Horseshoe Bay volgt de weg de contouren van de kust. Deze wegsectie is bekend om zijn kronkelige aard en de spectaculaire uitzichten op de oceaan en de eilanden in de Howe Sound. De reis van Horseshoe Bay naar Lions Bay duurt ongeveer 15 minuten, afhankelijk van het verkeer en weersomstandigheden.

12381559273?profile=original

Het kleine, schilderachtige Lions Bay ligt tussen Horseshoe Bay en Squamish aan de Howe Sound. Deze charmante plaats staat bekend om zijn rustige, natuurlijke omgeving en biedt enkele unieke bezienswaardigheden en activiteiten.

Voor de avontuurlijke bezoeker biedt Lions Bay diverse mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Wandelen en bergbeklimmen zijn populaire activiteiten, met toegang tot verschillende wandelpaden die door de omliggende bergen lopen. De Brunswick Mountain Trail en de Lions Bay Loop Trail zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes voor wandelaars die op zoek zijn naar schitterende routes met belonende uitzichten. Lions Bay heeft enkele mooie stranden die toegankelijk zijn voor het publiek, waaronder Kelvin Grove Beach en Lions Bay Beach Park. Deze locaties zijn uitstekend geschikt voor zwemmen, picknicken, en watersporten zoals kajakken en paddleboarden.

Outdoor Recreation Capital
Via Brittannia Beach wordt de weg vervolgd naar Squamish, de ‘Outdoor Recreation Capital of Canada’. Squamish, gelegen aan de noordelijke punt van Howe Sound, heeft een rijke en diverse geschiedenis die teruggaat tot lang voor de komst van Europese kolonisten. Deze geschiedenis weerspiegelt de evolutie van een kleine inheemse nederzetting tot een bloeiende gemeenschap.

12381559463?profile=original

De geschiedenis van Squamish begint bij de Squamish Nation, een inheems volk dat al duizenden jaren in het gebied woont. De Squamish, bekend om hun diepe verbondenheid met het land en de zee, leefden van de rijke natuurlijke hulpbronnen van het gebied, waaronder visserij, jacht en het verzamelen van planten. De komst van Europese ontdekkingsreizigers en handelaren in de 18e en 19e eeuw bracht grote veranderingen met zich mee. Het gebied werd een belangrijk knooppunt voor handel, vooral in de bonthandel, wat leidde tot toenemende interacties en soms conflicten tussen de inheemse bevolking en Europese kolonisten. De aanleg van de Pacific Great Eastern Railway in 1914 was een keerpunt, waardoor het gebied toegankelijk werd voor houtkap, mijnbouw en latere commerciële activiteiten. Deze ontwikkeling leidde tot economische groei, maar had ook impact op het lokale milieu en de inheemse gemeenschappen.

Lees het hele artikel in reismagazine Canada Magazine 2024 (PREMIUM). Lees het hier >>

Lees verder...

Beachlife, surfen en backpacken op Bali

12381557492?profile=original

19 februari 2024 - Net als bijna alle landen ter wereld heeft het Indonesische Bali meerdere gezichten. Het eiland trekt surfers, backpackers en ga zo maar door. Wie gewoon even in Aziatische sferen wil genieten en ontspannen is op Bali echter ook aan het goede adres. Je moet alleen even weten waar je niet, en vooral wèl moet komen! Lars van Soest toog naar Uluwatu en de Nusa’s Hutjemutje in het vliegtuig. Schuifelend naar de douane­controle. Met pijn en moeite de zware koffers van de net even te snel draaiende band rukken om vervolgens vanwege de massale vliegveldexodus geen tijd te krijgen om rustig een taxi uit zoeken. Ze zeggen weleens: de reis ‘ernaartoe’ is mooier dan de bestemming. Nou, wij weten wel beter. Als het tegenzit, zit het ook goed tegen.

Als sardientjes in een blik – ondanks de extra beenruimte bij Garuda Indonesia – via Jakarta naar Bali, om vervolgens in een mierenhoop genaamd Denpasar te belandden. De chaotische taferelen die door het taxiraam het netvlies bereiken, komen na de lange reis extra intens binnen. Automobilisten toeteren of slingeren boos met hun armen en scooterrijders proppen zich zonder twijfel in een gat als ze denken dat het ‘slechts’ een deukje oplevert. Ondertussen flikkeren neon-lichten onophoudelijk en klinkt vanuit de open ramen van elke winkel of woning een ander kabaal. Als het stoplicht van rood naar groen verspringt, waant iedereen zich Max Verstappen of Valentino Rossi. Auto’s en scooters vechten om hun positie. Het is duidelijk: in dit geval kan de vakantie kan pas beginnen als het einddoel is bereikt.

12381558056?profile=original

Strand. Zee. En een cocktail. Wie hoofdpijn heeft, neemt een aspirientje. Wie even snel het hoofd leeg wil maken, zoekt zout zand op. Het is niet meer dan logisch. De dag na de eerste nacht is er om te nietsen of in ieder geval heel weinig te doen. Slippers aan, handdoek over de schouder, zonnebril op de neus en de cultuur nog even negeren. Komt later wel.

Ideaal toevluchtsoord
Seminyak is voor nu het ideale toevluchtsoord. Niet te ver en genoeg ruimte voor ontspanning. Het is iets rustiger dan de zuidelijker gelegen wijken Kuta en Legian, waar het daadwerkelijk wemelt van de zon-zee-en-zuip-toeristen. Hier is de vibe wat meer mellow. Rustig, chill. Wie het makkelijk wil houden, huurt een bedje en gaat op strand liggen. Bij het kleurrijke La Plancha bijvoorbeeld, waar ook zachte zitzakken in alle kleuren van regenboog een optie zijn. Voor iets meer luxe kies je voor Potato Head Beach Club, waar het draait om zien (en vooral) gezien worden.

12381558070?profile=original

Als het energielevel weer een beetje is toegenomen en de jetlag enigszins onder controle is, kan Denpasar verlaten zeer bevrijdend werken. Begrijp het niet verkeerd, in de hoofdstad wemelt het van de leuke eettentjes, barretjes en clubs, van authentiek tot überhip. Maar wees eerlijk: hoe speciaal en uniek ze soms ook aandoen, in feite vind je ze overal ter wereld.

Eerste droombestemming
Hoog tijd om te vertrekken. Helm en zonnebril op, hemdje om de schouders en de rechterhand stevig om het handvat. Pols aanspannen en weg zijn we. Op naar de eerste droombestemming: Uluwatu, een schiereiland op een eiland. Hoge kliffen en knusse strandjes vormen het ideale uitzicht voor de grootste avonturiers van Bali, de surfers. Andersom betekenen de waterratten met hun heldhaftige capriolen ook weer makkelijk en gratis vermaak voor de strandgangers.

Kokosnoten
Met de voeten in het zand, een kokosnoot links van de handdoek en een boek aan de rechterkant kan de dag hier op Padang Padang niet lang genoeg duren. Als lunch een bananenblad met gebakken nasi en een paar kakelverse kipsateetjes op stokjes. Lezen, surfers kijken en muziek. Wat heb je nog meer nodig?

Lees het hele artikel in reismagazine Indonesië (PREMIUM). Lees het hier >>

 

Lees verder...

De indrukwekkende zuidkust van IJsland

12381555889?profile=original

18 februari 2024 - De zuidkust van IJsland is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van het land vanwege de adembenemende landschappen en bezienswaardigheden. Het gebied strekt zich uit van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, tot aan de gletsjers en vulkanen in het oosten. De zuidkust staat bekend om zijn dramatische watervallen, zwarte zandstranden, gletsjers en het noorderlicht.

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden langs de zuidkust is de Seljalandsfoss waterval. Het water valt hier van een hoogte van 60 meter en het is mogelijk om achter de waterval langs te lopen en een spectaculair uitzicht te krijgen. Andere watervallen langs de zuidkust zijn de Skogafoss waterval en de Svartifoss waterval. Een andere populaire attractie in de zuidkust is de Jökulsárlón-gletsjerlagune. Dit is een van de grootste gletsjerlagunes van IJsland en biedt een spectaculair uitzicht op de gletsjers en het heldere blauwe water. In de omgeving van de lagune kun je ook papegaaiduikers, zeehonden en walvissen spotten. Ook uniek kenmerk van de zuidkust zijn de zwarte zandstranden, zoals het beroemde Reynisfjara-strand. Hier kun je de basaltformaties bewonderen en een wandeling maken langs de kustlijn. Het strand is ook een populaire plek om te surfen en er zijn vaak zeehonden te zien.

Langs de zuidkust zijn er ook veel historische bezienswaardigheden te vinden, waaronder de ruïnes van de Skalholt kathedraal en de Vik kerk. In de buurt van de stad Hvolsvöllur vind je het Lava Centre, waar je alles te weten kunt komen over de vulkanische geschiedenis van IJsland.

Een van de beste manieren om de zuidkust van IJsland te verkennen is per auto. Er zijn veel pittoreske routes langs de kustlijn en door het binnenland, waar je kunt genieten van de adembenemende landschappen en de vele bezienswaardigheden kunt ontdekken. Er zijn ook georganiseerde tours beschikbaar, waarbij je bijvoorbeeld een gletsjerwandeling kunt maken of de noorderlichten kunt spotten.

Seljalandsfoss
Seljalandsfoss is een van de meest iconische watervallen in IJsland en trekt jaarlijks duizenden toeristen. De waterval ligt aan de zuidkust van IJsland, tussen de steden Selfoss en Skogar. Het is een van de meest bezochte watervallen van het land vanwege zijn unieke ligging en het feit dat je er achterlangs kunt lopen.

12381556267?profile=original

Seljalandsfoss is ongeveer 60 meter hoog en valt van een klif die ooit de kustlijn van IJsland was. De waterval wordt gevoed door het gletsjerwater van de Eyjafjallajökull-gletsjer en stroomt in de rivier de Seljalandsá. Het is een van de weinige watervallen in IJsland waar je achterlangs kunt lopen. Er is een pad dat je rond de waterval leidt, waardoor je een spectaculair uitzicht hebt vanaf verschillende hoeken.

Seljalandsfoss is vooral populair bij fotografen vanwege de unieke mogelijkheid om achter de waterval langs te lopen. Het is wel belangrijk om te weten dat je nat zult worden als je deze wandeling maakt. Het pad kan ook glad zijn, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn. In de winter kan de waterval bevriezen en een prachtig ijssculptuur vormen.

De omgeving van Seljalandsfoss is ook zeer de moeite waard. Het gebied is omgeven door groene velden, kliffen en kleine watervallen. Er zijn verschillende wandelpaden in de buurt van de waterval, die je door dit prachtige landschap leiden. Op een heldere dag kun je ook een glimp opvangen van de Eyjafjallajökull-gletsjer in de verte.

Seljalandsfoss ligt aan de beroemde Ringweg van IJsland, waardoor het een gemakkelijk bereikbare bestemming is voor reizigers die de zuidkust verkennen. De waterval is gratis te bezoeken en er is een parkeerplaats in de buurt. Er zijn ook faciliteiten zoals toiletten en een café in de omgeving.

De Jökulsárlón-gletsjerlagune
De Jökulsárlón-gletsjerlagune is een van de meest iconische natuurlijke bezienswaardigheden van IJsland. Het is een grote lagune gevuld met ijsbergen, afkomstig van de nabijgelegen Vatnajökull-gletsjer, die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het is een must-see attractie voor toeristen die naar IJsland reizen en is een van de meest gefotografeerde locaties van het land. De Jökulsárlón-gletsjerlagune is ontstaan in de jaren '30 en '40 als gevolg van de snelle terugtrekking van de Breiðamerkurjökull-gletsjer. Door het smeltende ijs ontstond een grote lagune, waarin grote ijsbergen dreven. De lagune werd steeds groter naarmate de gletsjer verder terugtrok en nu is het een van de grootste gletsjerlagunes ter wereld.

12381556482?profile=original

Een van de meest populaire activiteiten bij de Jökulsárlón-gletsjerlagune is een boottocht tussen de drijvende ijsbergen. De boten varen rustig door de lagune, waardoor bezoekers de kans krijgen om de ijsbergen van dichtbij te bekijken en te fotograferen. De meeste boottochten duren ongeveer een uur en vertrekken meerdere keren per dag. Een andere populaire activiteit bij de Jökulsárlón-gletsjerlagune is het wandelen langs het strand aan de overkant van de lagune, bekend als Diamond Beach vanwege de grote ijsblokken die op het zwarte zandstrand liggen. Het is een onvergetelijke ervaring om tussen de bevroren stukken gletsjer te lopen en ze van dichtbij te bekijken. De Jökulsárlón-gletsjerlagune is gemakkelijk bereikbaar vanaf de ringweg van IJsland en er zijn parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers.

Lees meer over IJsland in onze gids over de mooiste plekjes van IJsland >>

Lees verder...

Het oneindige Kalbarri NP in Australië

12381554495?profile=original

17 februari 2024 - Kalbarri National Park is een van de meest populaire natuurparken in West-Australië. Het park is genoemd naar de nabijgelegen kustplaats Kalbarri en biedt bezoekers een indrukwekkend landschap met dramatische rotsformaties, ravijnen, watervallen en prachtige stranden. Maar de geschiedenis van dit gebied gaat verder terug dan het toerisme en de bescherming van de natuurlijke omgeving. Het Kalbarri National Park werd in 1951 opgericht en omvat 183.004 hectare aan land langs de westkust van Australië. Het park werd opgericht om de unieke geologische kenmerken en de flora en fauna te beschermen. In de loop der jaren is het park uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming, met jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Het gebied werd oorspronkelijk bewoond door de Nanda Aborigines, die al duizenden jaren in dit gebied leefden voordat Europese ontdekkingsreizigers arriveerden. De Nanda's noemden het gebied ‘Kabbarli’, wat ‘plaats van de rode kliffen’ betekent. De rode zandstenen kliffen langs de kustlijn van het park hebben de Nanda's altijd geïnspireerd en speelden een belangrijke rol in hun cultuur en verhalen.

In de 19e eeuw kwamen de eerste Europese kolonisten naar het gebied. Ze vestigden zich in de buurt van de Murchison-rivier en begonnen met het fokken van vee en het ontwikkelen van landbouw. In de jaren 1920 ontstond er belangstelling voor het gebied als toeristische bestemming. Het toerisme groeide gestaag en werd gestimuleerd door de opening van de North West Coastal Highway in de jaren 1960.

12381554897?profile=original

Tegenwoordig is Kalbarri National Park een van de populairste toeristische bestemmingen van West-Australië, met talloze wandelroutes, kloven, watervallen en andere natuurlijke attracties. Bezoekers kunnen genieten van activiteiten zoals kajakken, vissen, vogels kijken en kamperen. Het park biedt ook mogelijkheden om de rijke cultuur en geschiedenis van het gebied te ontdekken, zoals een bezoek aan de Nanda Heritage Trail en de Murchison Settlement.

In 2021 werd Kalbarri National Park getroffen door de tropische cycloon Seroja, die aanzienlijke schade veroorzaakte aan de infrastructuur en het park tijdelijk sloot voor herstelwerkzaamheden. Maar het park is inmiddels weer open en verwelkomt bezoekers om te genieten van de natuurlijke schoonheid en de geschiedenis van dit unieke stukje Australië.

Highlights & bezienswaardigheden
Kalbarri National Park is een van de populairste toeristische bestemmingen in West-Australië. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 186.000 hectare en strekt zich uit langs de kust van de westkust van Australië. Kalbarri National Park is beroemd om zijn spectaculaire rotsformaties, schilderachtige uitzichten, prachtige stranden en ruige kloven. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de hoogtepunten en bezienswaardigheden van het park.

Murchison River Gorge (BOVEN)
De Murchison River Gorge is een spectaculaire natuurlijke attractie in Kalbarri National Park in West-Australië. De Murchison-rivier, die door het park stroomt, heeft deze indrukwekkende kloof in de loop der tijd uitgesneden en de kloof is nu een van de populairste bezienswaardigheden van het park.

De Murchison-rivier begint in de regenwouden van de Darling Range en stroomt 820 kilometer door West-Australië voordat hij uitmondt in de Indische Oceaan. De kloof van de rivier is ongeveer 80 kilometer lang en varieert in breedte van 30 meter tot meer dan 1,5 kilometer. De Murchison River Gorge is een prachtig voorbeeld van de kracht van de natuur. De kloof heeft rotsen en kliffen die zijn uitgesleten door de rivier, waardoor indrukwekkende rotsformaties zijn ontstaan. Bezoekers kunnen wandelen langs de kloofrand en genieten van het uitzicht op de dramatische rotsformaties en de Murchison-rivier die beneden stroomt.

Een van de beste manieren om de Murchison River Gorge te verkennen is door een wandeling te maken door de kloof. De Loop Z-bend is een populaire wandeling die je meeneemt door de kloof, langs de rivier en over rotsachtige paden. Er zijn ook verschillende uitkijkpunten langs de kloofrand die een panoramisch uitzicht bieden op de kloof en de omgeving. Voor avontuurlijke bezoekers is het mogelijk om te kajakken op de Murchison-rivier en door de kloof te peddelen. Dit is een unieke manier om de kloof te ervaren en de natuurlijke schoonheid van de Murchison River Gorge te bewonderen.

12381554868?profile=original

Nature's Window (BOVEN)
Dit is misschien wel de meest iconische bezienswaardigheid van het park en is een natuurlijke rotsformatie die lijkt op een venster. Natures Window is ontstaan door erosie door wind en regen gedurende duizenden jaren. Het is gelegen op de rand van een diepe kloof en is bereikbaar via een korte wandeling van ongeveer 800 meter vanaf het parkeerterrein. Vanaf Natures Window heb je een prachtig uitzicht op de Murchison River die door de kloof stroomt, omringd door hoge kliffen en spectaculaire rotsformaties. Het is een populaire plek om te wandelen, fotograferen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van het park.

Meer over Australië en de nationale parken vind je in onze gids over Australië. Lees hier meer >>

Hier ligt Kalbarri National Park:

Lees verder...

12378978656?profile=RESIZE_1200x

16 februari 2024 - Reizen door Minnesota is als het ontdekken van een goed bewaard geheim. Deze staat in het Midwesten van de Verenigde Staten heeft alles wat je zoekt in een perfecte reisbestemming. Van bruisende steden als Minneapolis en St. Paul tot de rustige natuurlijke schoonheid van de Lutsen Mountains en Grand Marais, Minnesota heeft het allemaal.

Minnesota, ook wel bekend als ‘Land van 10.000 meren’, is een staat in het noorden van de Verenigde Staten. Het is de 32e staat die toetrad tot de Unie, en werd op 11 mei 1858 officieel erkend als staat. ‘Minne’ staat voor ‘rolling water’ en slaat natuurlijk op het stromende water van de Mississippi die in Minnesota ontspringt in Itasca State Park. Minnesota werd in 1849 een territorium van de Verenigde Staten. De komst van de spoorwegen naar Minnesota in de late 19e eeuw bracht grote veranderingen met zich mee. Het maakte de ontwikkeling van de landbouw en de industrie mogelijk, en leidde tot een explosieve groei van de bevolking in de steden langs de spoorlijnen.

Twin Cities
Ik begin mijn reis in de Twin Cities oftewel Minneapolis en St Paul. In de late 19e eeuw begon de regio rond de Mississippi-rivier zich te ontwikkelen als een belangrijk centrum voor handel en transport. De stad Minneapolis werd een belangrijk knooppunt voor de handel in graan en andere gewassen uit het westen. St. Paul werd een belangrijk centrum voor transport en scheepvaart. In 1867 werd de eerste spoorbrug over de Mississippi-rivier gebouwd, waardoor de handel tussen de twee steden gemakkelijker werd.

Invloedrijk Minneapolis
Tussen 1830 en 1930 was de stad Minneapolis een van de meest invloedrijke en welvarendste steden in de Verenigde Staten vanwege het gebruik van de kracht van de waterval in de Mississippi-rivier. De waterval, nu bekend als de St. Anthony Falls, bood een overvloedige en betrouwbare bron van waterkracht die kon worden gebruikt om machines en fabrieken aan te drijven. In de late 19e eeuw en vroege 20e eeuw werd Minneapolis een centrum van de meelfabriekindustrie. Ik breng een bezoek aan het Mill City Museum, een fascinerend museum dat de geschiedenis van de bloeiende meelfabrieken van Minneapolis laat zien. Het museum bevindt zich in de ruïnes van een oude fabriek aan de Mississippi-rivier en biedt bezoekers een interactieve ervaring. Bezoekers kunnen onder andere een kijkje nemen in de werkplaatsen, oude machines bekijken, een virtuele reis maken door de geschiedenis van Minneapolis en nog veel meer. Een van de hoogtepunten van het museum is het uitzicht vanaf de Observation Deck, waar bezoekers een panoramisch uitzicht hebben over de stad en de Mississippi-rivier.

Roaring Twenties
St. Paul heeft een rijke geschiedenis als broeinest van de georganiseerde misdaad. In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw was de stad een toevluchtsoord voor gangsters zoals John Dillinger, Baby Face Nelson en Al Capone. Deze gangsters gebruikten de stad als schuilplaats vanwege de zwakke wetshandhaving en de nauwe banden tussen de criminele onderwereld en de lokale politie. Vandaag de dag kunnen bezoekers de rijke gangster geschiedenis van St. Paul ontdekken door middel van verschillende gangster tours. Deze tours brengen bezoekers langs de voormalige schuilplaatsen, bars en restaurants waar de gangsters vaak te vinden waren. Ze bieden ook inzicht in de levensstijl en activiteiten van deze criminele meesters van het verleden.

Genoeg te doen
Tegenwoordig is in en rondom Minneapolis en St. Paul en omgeving genoeg te doen voor bezoekers van alle leeftijden en interesses. Van historische locaties en kunstinstellingen tot parken en recreatiegebieden, er is voor elk wat wils in deze bruisende steden. Als je in Minneapolis bent, moet je zeker het Minneapolis Institute of Art bezoeken. Dit museum heeft een uitgebreide collectie kunst en artefacten uit de hele wereld, waaronder Europese schilderijen, Aziatische kunst en Amerikaanse kunst. Een andere geweldige kunstinstelling is het Walker Art Center. Dit museum is gewijd aan moderne en hedendaagse kunst, met een verzameling werken van enkele van de grootste kunstenaars ter wereld.

12378978685?profile=RESIZE_1200x

Als je op zoek bent naar winkels en restaurants, moet je een bezoek brengen aan de Mall of America. Dit is het grootste winkelcentrum van de Verenigde Staten, met meer dan 500 winkels, restaurants en attracties. Naast winkelen kun je hier ook genieten van een indoor pretpark, een aquarium en een bioscoop. De Mall of America is een van de grootste winkelcentra ter wereld en is gelegen in Bloomington. Een van de belangrijkste voordelen van winkelen in de Mall of America is de belastingvrije aankoop van kleding en schoenen. In Minnesota worden geen belastingen geheven op deze producten, wat betekent dat bezoekers aanzienlijke besparingen kunnen behalen bij het winkelen voor hun favoriete merken.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen 1 2023 (PREMIUM). Lees het hier >>

 

Lees verder...

Genieten in het kleurrijke Guatemala

12378976501?profile=original

15 februari 2024 - Guatemala is bekend als het meest authentieke land van Midden-Amerika en biedt talloze hoogtepunten voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers. Het land staat bekend om zijn rijke Maya-mythes, mysterieuze regenwouden en kleurrijke stadjes en dorpjes, waardoor het een ideale bestemming is voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur en authenticiteit.

Na een korte vlucht met Transportes Aéreos Guatemaltecos (TAG) vanuit Cancún, arriveren we op het kleine Mundo Maya-vliegveld van Flores - een rustig toeristisch dorpje dat een eiland vormt in het Lago de Peten Itza-meer en dat via een lange brug is verbonden met Santa Elena op het vasteland. Flores is gelegen op een schiereiland in Lago Petén. Aan de andere kant van de brug vindt u Santa Elena. Flores is een goede uitvalsbasis voor een dagtrip naar de meest indrukwekkende Maya-tempels van Centraal-Amerika: Tikal.

De eerste bestemming op ons programma is de must-see plek in Guatemala voor de liefhebber van archeologische vindplaatsen en ongerepte junglegebieden: de Maya-ruïnes van Tikal. Dit imposante complex ligt diep verscholen in de jungle van Petén en diende tussen 600 v.Chr. en 900 n.Chr. als het belangrijkste ceremoniële centrum van de Maya's, met 70.000 inwoners. Tot nu toe is slechts een deel van de duizenden piramides opgegraven en vermoedelijk liggen er nog steeds zo'n 10.000 bouwwerken en terrassen onder de met junglevegetatie bedekte heuvels verborgen. In 1979 werd Tikal door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Genieten van een luxe ontbijt
Maar voordat we de majestueuze Maya-stad Tikal betreden, genieten we eerst van een uitgebreid ontbijt. Dat is er met het vroege vertrek uit Cancun in Mexico een beetje bij ingeschoten. We stappen uit bij restaurant El Muelle in El Remate, dat perfect gelegen is aan het Lago Petén Itzá-meer (ONDER). Het uitzicht is werkelijk magnifiek! We krijgen een stevig luxe ontbijt van tortilla's, eieren naar keuze klaargemaakt met indien gewenst bacon of worstjes, gebakken banaan en een overheerlijke zwarte bonensaus. Zo kunnen we er zeker weer even tegenaan.

12378977088?profile=original

Voorafgaand aan Tikal National Park staat er nog een bezoek aan het nationale park Yaxhá-Nakum-Naranjo op het programma, op ruim 30 kilometer afstand ten oosten van Tikal. Yaxhá is het op twee na grootste Maya-complex in Guatemala - alleen Tikal en El Mirador zijn groter. De ruïnes hier omvatten negen pleinen, paleizen en tempels. De gids verzekert ons dat we hier geen spijt van gaan krijgen. Yaxhá is een redelijk geïsoleerd park waar weinig toeristen komen. Het is een ietwat kleinere versie van het beroemde Tikal, maar dan zonder Amerikaanse en Europese mensenmassa's en dure toegangstickets. Veel mensen bezoeken Yaxhá voor de rustige wandeling en de onmisbaar mooie zonsondergang die je vanaf de hoogste tempel kunt waarnemen.

Waanzinnige flora en fauna
We spenderen meer tijd dan gepland in Yaxhá, waardoor we wat later in de middag in Tikal arriveren. We zijn blij met de reservering van een nacht in de Jungle Lodge Hotel & Hostel. De bungalows op de heilige Tikal-gronden zijn erg gewild en zelfs in het laagseizoen zijn ze al maanden van tevoren volgeboekt. Het is een beleving op zich om aan de rand van de jungle te slapen, daar waar de ontelbare dierengeluiden de ultieme magische sfeer creëren. Een voorbode van wat ons behalve de piramides de volgende dag ook nog eens aan flora en fauna te wachten staat. Dat wordt een vroegertje van 05.30 in de ochtend, want we willen echt niks missen van Tikal, ook de zonsopgang niet. Tikal is van gigantische omvang en vereist een redelijke conditie. Want wie het hele complex wil ontdekken, legt zeker een tiental kilometers af. Wij slenteren op ons gemak door de jungle om zo ook ongelimiteerd te genieten van de rijke Guatemalteekse flora en fauna.

12378977067?profile=original

De grootsheid van Tikal (BOVEN)
Voor het noordelijke deel van Guatemala met Tikal boffen we met onze gids Israel Segura. Een gedreven man die het gigantische complex door en door kent. Al vanaf eind jaren ‘70 was hij er als parkbewaker en onderhoudsman werkzaam. “Dat waren nog eens tijden. Ik heb er goede herinneringen aan,” mijmert hij. “Tikal was in die tijd nog grotendeels overwoekerd door tropische vegetatie. Je moest met machetes een weg slaan door de groene hel, zoals wij de jungle noemden. De jungle was dicht en ondoordringbaar. Soms werd je belaagd door giftige slangen, wilde dieren en stekende insecten.” Door de jaren heen leerde Israel door zijn werk in Tikal steeds meer van de natuur en zijn eigen Mayacultuur te houden. In de tijd dat hij nu als Spaanstalige gids in Tikal werkt, is hij naast een expert in de Maya-geschiedenis ook een kei in het spotten van dieren. En dat gaan we beleven wanneer we een van de eerste toeristen zijn die het park betreden.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen 1 2023 (PREMIUM). Lees het hier >>

Lees verder...

Mystiek Oman, land van betoverende oases

12378974091?profile=RESIZE_1200x

14 februari 2024 - Respectvol, veilig en nog ongerept door het massatoerisme. Zo ontdekt Meridian Travel de verborgen parel Oman, een land van betoverende oases, indrukwekkende bergen en uitgestrekte woestijnen. Een juweel van een bestemming die op iedere reislijst thuishoort.

Bij aankomst in de hal van Muscat International Airport valt het oog direct op de menigte mannen in traditionele witte gewaden en karakteristieke hoofddeksels. Ze dragen bordjes met elegante Arabische inscripties en internationale namen, waar ik tussen zoek naar mijn eigen naam. Buiten klinkt het geronk van auto's en taxi's, en zo nu en dan blaast een warme bries door de openschuivende deuren. Vol verwachting en klaar voor een nieuw avontuur, voel ik de opwinding. De aanblik van de neven Hamid en Almundhir Al Zakwani, met hun warme blikken en verzorgde baarden, stelt me meteen gerust. Zij zullen me de komende dagen de ziel van hun land laten ervaren.

12378974290?profile=RESIZE_1200x

Sultan Quaboos (BOVEN)
Oman, gelegen op het Arabisch Schiereiland, grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen en heeft een kustlijn van meer dan 3000 kilometer langs de Arabische Zee, de Golf van Oman en de Golf van Aden. Het land telt drie miljoen inwoners: Arabieren, Bedoeïenen en Jebels, mensen van de bergen. Onderweg naar mijn hotel zie ik herhaaldelijk het portret van 'Zijne Majesteit', zoals Hamid en Almundhir hun voormalige sultan Qaboos bin Said liefdevol noemen. "Hij heeft deze prachtige wegen, onderwijs voor iedereen en politieposten door het hele land opgezet, zodat zelfs de armsten niet naar Muscat hoeven voor essentiële documenten. Vrouwen genieten gelijke rechten en kansen als mannen, en dat is allemaal dankzij hem", delen ze vol lof. Zijn opvolger sinds 2020, sultan Haitham bin Tariq, heeft grote schoenen te vullen, maar "hij doet het niet onaardig", merken de neven tevreden op.

'Rechtervoet eerst'
Bij de Sultan Qaboos moskee, de grootste van Oman en een magneet voor bezoekers in Muscat, betreden we respectvol het terrein. Gekleed in lange broek, mouwen en een hoofddoek, volg ik Hamid en Almundhir over de witmarmeren vloer, omgeven door een prachtig aangelegde tuin. Schoenen uit, en op aanwijzing van Hamid met de rechtervoet als eerste over de drempel. De binnenkant van de moskee is adembenemend, met overal schitterende mozaïeken. De enorme Swarovski-kroonluchter en het gigantische Perzische tapijt zijn een lust voor het oog. Met ruimte voor 20.000 gelovigen is het een plaats van immense spiritualiteit, ongeacht je geloof.

Muttrah Souq
In de avondkuier trekken we naar Muttrah, het historische hart van Muscat. We verdwalen in de Muttrah souq, een doolhof van steegjes vol met winkeltjes die alles verkopen, van lampen tot specerijen. De geur van frankincense, traditioneel gebruikt in gebeden en rituelen, vult de lucht. Almundhir, licht geïrriteerd door de opdringerige verkopers, verzekert me: "Dat zijn geen Omani's. Zo zijn wij niet." Ik schaf een zijden sjaal aan bij een bedaarde verkoper voordat we terugkeren naar de haven, waar de schoonheid van de verlichte boulevard, de schepen en de architectuur een perfecte afsluiting vormen van onze dag.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen #1 2023 (PREMIUM). Lees het hier >>

Lees verder...

Slingerend langs de Italiaanse Amalfikust

12378655089?profile=original

13 februari 2024 - Smalle kronkelende wegen die zich vastklampen aan dramatische kliffen, azuurblauwe wateren die glinsteren in de zon en charmante dorpjes die tegen de heuvels lijken geplakt. Welkom aan de Amalfikust, een van de schilderachtigste kustlijnen ter wereld. De Amalfikust in Zuid-Italië strekt zich uit van Positano tot aan Salerno. Onderweg vind je sfeervolle steden en charmante dorpjes en kerken en kapelletjes die dateren van eeuwen geleden. En wandel je even de heuvel op, dan heb je overal dat schitterende uitzicht. Wij nemen je mee naar de steden Amalfi en Ravello. En omdat je die (huur)auto niet voor niets hebt, tippen we ook Sorrento en Capri, voor een toptijd in de Italiaanse laars.

Amalfi
De eerste aanblik van Amalfi is als een sprookje. De pastelkleurige huizen lijken opgestapeld tegen de heuvels, terwijl de majestueuze kathedraal boven de stad uittorent. Amalfi was een belangrijke maritieme republiek in de middeleeuwen. Wanneer je door de smalle straatjes dwaalt, ruik je de geur van zeezout en citrusvruchten. Terwijl je je een weg baant door het hart van de stad, passeer je pittoreske pleintjes, kleurrijke huizen met hun kenmerkende Arabisch-Normandische stijl, en historische kerken die getuigen van een rijk verleden.

12378656266?profile=original

Een van de iconische bezienswaardigheden van Amalfi is de majestueuze kathedraal van Sant'Andrea. Met zijn indrukwekkende Byzantijnse architectuur en opvallende gevel trekt deze kathedraal al eeuwenlang pelgrims en bezoekers aan. Eenmaal binnen kun je de schitterende mozaïeken en fresco's bewonderen die het interieur versieren.

Voor een vleugje avontuur beklim je de kronkelende trappen van de Torre dello Ziro. Bovenop deze middeleeuwse toren word je beloond met een spectaculair panoramisch uitzicht over de azuurblauwe zee en de omliggende kliffen - een onvergetelijk gezicht. Maar Amalfi is niet alleen een lust voor het oog; het biedt ook tal van mogelijkheden om te genieten van de Middellandse Zee. Boek in de haven een boottocht langs de kust, waar je verborgen grotten kunt ontdekken, zoals de beroemde Grotta dello Smeraldo. Of ontspan op het prachtige strand van Amalfi, waar de zonnestralen schitteren op het kristalheldere water.
Trakteer jezelf na een dag vol ontdekkingen op een culinaire reis in de lokale restaurants en trattoria's. Proef de heerlijke limoncello, een likeur gemaakt van de beroemde Amalfi-citroenen, en geniet van verse visgerechten die de smaken van de zee vangen.

Ravello
Dit dorpje ligt hoger op de berg en biedt prachtige views. Een van de populairste uitkijkpunten is het terras van Villa Rufolo, waar je kunt uitkijken over de kust en de zee. Ravello is ook bekend om zijn prachtige tuinen. Als je er toch bent, wandel dan door de tuin van Villa Rufolo en bewonder planten, bloemen, fonteinen, beelden. Of breng bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtige tuin van Villa Cimbrone - het indrukwekkende uitzicht over de kust krijg je er gratis bij.

12378656068?profile=original

Sorrento
Sorrento is populair vanwege zijn prachtige uitzicht, historische bezienswaardigheden en leuke winkelstraatjes. Vanaf verschillende punten in de stad, zoals de Piazza Tasso, heb je panoramische uitzichten over de baai van Napels en de omliggende bergen. Wil je je verdiepen in de geschiedenis en cultuur van deze streek, koop dan een kaartje voor het museum Correale di Terranova. En bezoek de Basilica di Sant'Antonino, een indrukwekkende middeleeuwse kerk. Sorrento heeft ook leuke winkelstraatjes met boetiekjes en souvenirwinkels om lekker rond te neuzen. Of ga naar de markt voor kaas, olijfolie en leerwaren. Sorrento is ook een populaire uitvalsbasis voor uitstapjes naar Pompeii, Herculaneum en de vulkaan de Vesuvius.

Liever het water in? Ga duiken, snorkelen of zeilen, het kan allemaal. Als je op zoek bent naar ontspanning, is het strand van Marina Grande een perfecte plek om te zonnebaden en te dobberen in het kristalheldere water van de Tyrrheense Zee. Het zicht op de Vesuvius en de baai van Napels voegen een vleugje magie toe aan elke stranddag. In de avond heeft Sorrento duizenden lichtjes en een bruisend uitgaansleven. Geniet van traditionele Italiaanse gerechten in gezellige familiezaakjes of verwen jezelf met verfijnde diners in luxe restaurants met uitzicht op de zee. Slenter later terug door de verlichte straten en geniet van de muziek en de warme sfeer die de nacht verlicht.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen 3 2023 (PREMIUM). Lees het hier >>

Lees verder...

Op ontdekkingstocht door Arkansas

12378647286?profile=RESIZE_1200x

12 februari 2024 - Ben je op zoek naar een bestemming in de Verenigde Staten die nog redelijk onontdekt genoemd kan worden? Kies dan voor Arkansas. Een staat die vaak over het hoofd wordt gezien bij een rondreis door het zuiden van de Verenigde Staten. Wij namen de proef op de som en bezochten hoofdstad Little Rock en Hot Springs.

Arkansas is divers en adembenemend, van de majestueuze Ozark Mountains in het noorden tot de uitgestrekte vlaktes en vruchtbare delta's in het zuiden. Bekende Arkansans zijn Bill Clinton, oud-basketballer Scottie Pippen en de legendarische singer-songwriter Johnny Cash. Al deed de laatste het liever voorkomen dat hij uit Nashville, Tennessee kwam. Arkansas staat ook bekend om zijn overvloedige natuurlijke bronnen, waaronder de wereldberoemde warmwaterbronnen in Hot Springs en zijn historische Bathhouse Row, die al eeuwenlang bezoekers aantrekken met hun geneeskrachtige eigenschappen. Hot Springs (ONDER) is een fascinerende mix van natuurlijke schoonheid en historische grandeur. De stad was ooit een toevluchtsoord voor beroemdheden en gangsters en behoudt een zekere ouderwetse charme die bezoekers meeneemt terug in de tijd. Hoofdstad Little Rock is een centrum van kunst, muziek en geschiedenis. Het is de stad waar Bill Clinton zijn politieke carrière begon en nu het indrukwekkende William J. Clinton Presidential Center te vinden is. De stad heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

12378647652?profile=RESIZE_1200x

We beginnen in Little Rock. Hier bevindt zich de State Capitol van de staat, in de jaren 80 en 90 de werkplek van destijds gouverneur Bill Clinton, die later president van de Verenigde Staten zou worden. Little Rock dankt zijn naam aan een kleine rotsformatie langs de oever van de Arkansas River, genaamd ‘La Petite Roche’, zo genoemd door de Franse ontdekkingsreiziger Jean-Baptiste Bénard de la Harpe in 1722. Deze rots diende als een herkenningspunt voor de Franse en Spaanse handelaren en reizigers die over de rivier voeren. In 1819 werd het Arkansas Territory opgericht, en Little Rock werd in 1821 de territoriale hoofdstad. De stad groeide gestaag als een handels- en transportcentrum, vooral vanwege haar strategische ligging aan de Arkansas River. De bouw van spoorwegen in de 19e eeuw stimuleerde verdere groei en ontwikkeling.

12378648058?profile=original

Een van de grootste attracties van Little Rock is het William J. Clinton Presidential Center (BOVEN), een markant complex gewijd aan de nalatenschap van Bill Clinton, de 42e president van de Verenigde Staten. Het centrum is niet alleen een eerbetoon aan zijn presidentschap, maar dient ook als een bruisende hub voor onderwijs en culturele evenementen. Centraal in dit complex staat de William J. Clinton Presidential Library and Museum, een fascinerende locatie waar bezoekers zich kunnen verdiepen in een schat aan documenten, foto's en artefacten die het tijdperk van Clinton's leiderschap belichten. Het biedt interactieve tentoonstellingen en educatieve programma's die inzicht geven in zowel het binnenlands als buitenlands beleid van zijn administratie. Het centrum omvat ook de Clinton Foundation en de University of Arkansas Clinton School of Public Service, die zich richten op wereldwijde initiatieven en leiderschapsontwikkeling. Met zijn moderne architectuur en prachtige ligging aan de oever van de Arkansas rivier, biedt het centrum een inspirerende omgeving voor bezoekers om te leren, te reflecteren en de impact van een van de meest invloedrijke figuren in de recente Amerikaanse geschiedenis te overdenken.

Little Rock Nine
In de 20e eeuw speelde Little Rock een cruciale rol in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De integratie van de Central High School in 1957, waarbij de Little Rock Nine betrokken waren, was een mijlpaal in de strijd tegen segregatie en voor gelijke onderwijsrechten. De Little Rock Nine was een groep van negen Afro-Amerikaanse studenten die in 1957 een cruciale rol speelden in de burgerrechtenbeweging door te strijden voor de integratie van de Central High School in Little Rock. Deze gebeurtenis werd een belangrijk moment in de strijd tegen rassenscheiding in de Verenigde Staten. Deze negen tieners, onder leiding van Daisy Bates van de lokale afdeling van de NAACP, daagden de segregatiewetten uit door zich in te schrijven bij de voorheen alleen voor blanken toegankelijke Central High School. Hun poging om de school binnen te gaan leidde tot hevige weerstand en nationale aandacht. Ze werden geconfronteerd met woedende menigten en de weigering van de gouverneur van Arkansas, Orval Faubus, om hen toe te laten. De situatie escaleerde tot het punt waarop president Dwight D. Eisenhower moest ingrijpen. Hij stuurde federale troepen om de studenten te beschermen en te waarborgen dat de uitspraak van het Hooggerechts­hof, die schoolsegregatie ongrondwettelijk verklaarde, werd nageleefd. De moed en vastberadenheid van de Little Rock Nine waren een inspiratie voor de burgerrechtenbeweging en droegen bij aan de uiteindelijke desegregatie van scholen in heel Amerika. Hun strijd en triomf zijn een blijvend symbool van de strijd tegen rassendiscriminatie en voor gelijke onderwijskansen.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen (PREMIUM). Lees het hier >>

 

Lees verder...

Op avontuur in Noordoost-Groenland

12365988088?profile=RESIZE_1200x

25 januari 2024 - Groenland heeft diverse landschappen; van het groene zuiden met de hoofdstad Nuuk tot de ijsbergrijke Diskobaai. Het afgelegen noordoosten, rijk aan natuurschoon en unieke geologie, is vooral toegankelijk via expeditie­cruiseschepen, waarbij reizigers unieke fjorden en wilde dieren kunnen ervaren. Het land is de laatste jaren steeds meer in de belangstelling gekomen als toeristische bestemming. De bekendste gebieden liggen veelal in het westen van Groenland, zoals het relatief milde en groene zuiden met vele dorpjes en de hoofdstad Nuuk. Noordelijker ligt de Diskobaai, vooral bekend om de enorme ijsbergen die hier ronddobberen. Veel minder bekend is het noordoosten van het eiland Groenland, een vrijwel onbewoond gebied met veel natuurschoon, immense gletsjers, ijsbergen en een zeer bijzondere geologie. Lees verder en ontdek hoe uniek en uitdagend dit mooie gebied is.

Het eiland Groenland wordt voor het overgrote deel bedekt door de immense ijskap, waarvan aan alle kanten gletsjers naar lager gelegen delen stromen, vaak eindigend in een torenhoog front in een fjord. Met enige regelmaat kalven er grote brokken af die als ijsberg de fjord uit dobberen of stranden in ondiepe delen. Opvallend is dat, door de hogere en steilere bergen in het noordoosten van Groenland, de gletsjers hier dikker en de afgekalfde ijsbergen vaak hoger zijn dan op andere plaatsen in Groenland.

12365988295?profile=RESIZE_1200x

Karakter
Elke fjord heeft een eigen karakter. De ene fjord wordt omgeven door een bruinrode bergketen met door erosie gevormde fantasierijke sculpturen. Een andere fjord heeft bergen die bestaan uit een veelheid van kleurrijke afzettingsgesteenten, wat bij menigeen interesse in geologie heeft gewekt. Nog weer een andere fjord wordt omgeven door steil oprijzende, gepolijste bergwanden. In al deze fjorden dobberen enorme ijsbergen rond. Maar hoe bereik je dit afgelegen deel van Groenland?

Expeditiecruises
Er zijn slechts enkele manieren om Groenland te bezoeken, maar voor de meeste mensen is een expeditiecruiseschip zoals de Greg Mortimer de ideale optie. In de tweede helft van de zomer vertrekt de reis vanaf Spitsbergen. Na het inschepen in Longyearbyen, het administratieve centrum op Spitsbergen, wordt een stuk langs de noordwestkust gevaren alvorens over te steken naar Noordoost-Groenland. Tijdens de oversteek wordt er veel tijd in de observatielounge en op de buitendekken doorgebracht. Er zijn diverse zeevogels zoals noordse stormvogels en grote burgemeesters te zien. Ook pakijs met rustende ijsberen en walvissen zoals bultruggen, dwergvinvissen en potvissen kunnen worden waargenomen. 

12365988456?profile=RESIZE_1200x

Greg Mortimer (FOTO BOVEN)
De Greg Mortimer start het voorjaar met een prachtige reis langs de Schotse eilanden, gevolgd door enkele reizen rond Spitsbergen. Daarna maakt het schip een reis van Spitsbergen via Noordoost-Groenland naar IJsland. Het seizoen wordt afgesloten met een reis vanuit IJsland naar Oost-Groenland, waarbij het landschap met herfstkleuren, ijsbergen en mogelijk het noorderlicht te bewonderen zijn.

Meer informatie
Beluga Adventures
Van Byemontsingel 3
3195 TA Pernis
Tel: 010 2950126
info@belugareizen.nl
www.belugareizen.nl

Abonneer en lees het hele artikel online in reismagazine De Mooiste Rondreizen 3, 2023 >>

 

Lees verder...

De mooiste campgrounds van Canada

12345723678?profile=RESIZE_1200x

5 januari 2024 - Canada is een land van ongekende natuurlijke schoonheid, variërend van majestueuze bergketens en kristalheldere meren tot weelderige bossen en ruige kustlijnen. Ben jij gek op het buitenleven, maar wat minder fan van krappe staplaatsen en overbezette campings? Dan is een camperreis door Canada zeker iets voor jou. Kampeerplaatsen in het land van duizend meren staan bekend om hun ligging midden in de natuur. Bovendien zijn ze vele malen groter dan wij in Europa gewend zijn. Even wennen om niet op het bord van de buurman te kunnen kijken wanneer een heerlijke etensgeur je tegemoet drijft. Camperspecialist Travelhome toont ons de mooiste campgrounds van Canada!

1. Tunnel Mountain Village Campgrounds
Banff National Park, Alberta
Omringd door gletsjers, eindeloze bossen en de bergpieken van de Rocky Mountains, biedt Banff National Park een schilderachtige kampeerervaring. Wandel door de betoverende bossen van Banff over de Tunnel Mountain Trail of neem de shuttlebus naar Sulphur Mountain. Daar word je getrakteerd op een adembenemend 360-graden uitzicht. Ook een dagje shoppen of een bezoek aan het Visitor Centre gaat gemakkelijk vanaf de Tunnel Mountain Campgrounds. Koppel de stroom van je camper af en zet koers naar Banff Village. Hoewel, stroom…? Die is op Tunnel Mountain Village I niet voorhanden. In ruil daarvoor verblijf je in een schitterende natuurlijke omgeving. Liever een kampeerplek met alles erop en eraan? Dan moet je op Tunnel Mountain Trailer Court zijn. Welke het ook wordt: op alle Tunnel Mountain campings maak je kans om wild te spotten. Is dat een beer daar tussen de bomen?
Lees meer >>

2. Wapiti Campground
Jasper National Park, Alberta
De eerste stralen van de ochtendzon dansen speels over het bladerdek. De opgetogen stemmen van twee avonturiers op een bodyboard verbreken de stilte. Hun donkere wetsuits steken fel af tegen het melkachtige water van de Athabascarivier. Even later merk je nog meer beweging op: de kudde elanden die deze camping tot hun permanente verblijfplaats beschouwt, begint aan haar ochtendronde. Te midden van deze dieren, majestueuze bomen en de stromende rivier vergeet je bijna dat je je op een camping bevindt. De geur van gebakken spek drijft je naar de keuken, en aan het ontbijt bespreek jij met je medereizigers de dag. Een lange wandeling door de natuur, een culinaire excursie in het dorp, of een boottocht over Maligne Lake: in Jasper National Park verveel je je geen moment. Liever een rustig dagje? De bankjes aan het water nodigen uit tot het lezen van een goed boek. Zorg dat het kampvuur brandt wanneer de rest terugkeert naar de camping.
Lees meer >>

3. Green Point Campground
Pacific Rim National Park, British Columbia
Kamperen in het ongerepte regenwoud van Pacific Rim National Park? Op Green Point Campground verblijf je midden in het weelderige groen. Vanaf jouw campingplaats aan de kustlijn kijk je uit over de krachtige golven en binnen enkele minuten wandel je naar Long Beach. Daar kun je surfers baanbrekende toeren zien uithalen. Zelf niet zo gek op nattigheid? Hou het bij pootjebaden of maak een strandwandeling. Bepaald geen straf: het door varens, mossen en reuzenbomen omgeven strand vormt een unieke combinatie van zee en bos. Valt de schemer in, dan laat je je camper achter en daal je met een drankje in de hand het zandpad af. Terwijl de wereld vertraagt, geniet jij van het kalme ruisen van de golven en het uitzicht van de zon die in de Stille Oceaan zakt. Als dat geen vakantie is!
Lees meer >>

4. Dutch Lake Resort
Clearwater, British Columbia
What’s in a name? Het Dutch Lake Resort in Clearwater ligt op een steenworp afstand van Wells Gray Provincial Park. Ieder jaar opnieuw strijden toeristen om een plekje op deze camping. Een betere uitvalsbasis na een bezoek aan het watervallenpark is er dan ook niet: het heldere water van Dutch Lake weerspiegelt de omliggende bergen op schitterende wijze, en de watertemperatuur is perfect na een flinke hike. Was het wandelzweet van je af of stimuleer je bloedsomloop met een frisse duik tijdens het krieken van de dag. Wie er vroeg bij is, kan vanaf de steiger sprookjesachtige mistflarden zien oprijzen uit het water. Ook leuk: de Farmers Market naast de camping. Elke zaterdag wordt daar live countrymuziek gespeeld, en kun je er je proviand aanvullen.
Lees meer >>

5. Cote Surprise Campground
Quebec
Niet uitsluitend in het westen van Canada weten ze waar kampeerders blij van worden; in Oost-Canada, op het puntje van het schiereiland Gaspésie, ligt Cote Surprise Campground. Daar dringt de zeelucht je neus binnen terwijl je in de camper een spelletje speelt, en in je achtertuin ligt de adembenemende kustlijn van Percé. Wie ’s ochtends de gordijnen opent, kijkt uit op de indrukwekkende Percé Rock, onderdeel van het Parc National de l'Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé. Kun je geen genoeg krijgen van deze kalkstenen formatie? Tijdens een boottocht bewonder je de rots van heel dichtbij. En dat niet alleen: met een beetje geluk spot je vanaf het dek ook nog eens papegaaiduikers en andere zeewezens. In de wateren rondom Percé komen zeehonden, dolfijnen en zelfs walvissen voor. Bovendien is het nabijgelegen Bonaventure-eiland een populaire broedplaats voor zeevogels. Wie zei dat er in Oost-Canada geen wildlife te spotten is?
Lees meer >>

Het hele artikel lees je in Canada Magazine 2024. Bestellen kan hier >>

Wil je meer weten over camperreizen naar Canada?
Kijk op de site van Travelhome >>

Lees verder...